Добър ли е моментът за покупка на чужди акции?

3288
Добър ли е моментът за покупка на чужди акции?

Специалисти и анализатори са разделени относно това как ще протече настоящата корекция на световните фондови пазара (и дали ще е само корекция или начало на нов мечи цикъл) и кога моментът за покупка на акции ще е най-подходящ.

Вижте още: Паническите продажби на световните борси продължават

Индексът на големите щатски компании S&P 500 се понижи с 5.8% през изминалата седмица, което е най-лошото му седмично представяне от септември 2011 г. насам. Така индексът е вече на отрицателна територия за последната една година.


Според едната група пазарни наблюдатели, паниката, наблюдавана на фондовите пазари в момента, е добра за покупка.

„Бъдете алчни, когато другите ги е страх“, е казал Уорън Бъфет. Явно към този принцип се придържа Кевин Ландис от Firsthand Capital Management. “Това, което можете да направите в момента, е да погледнете към брега, да поемете дълбоко въздух и да се потопите под водата. Ще се радвате, че сте го направили след шест месеца“, съветва Ландис.

„Ако сте били едни от тези, които са чакали, чакали и чакали за пазарна корекция със заделени пари, за да влезете в пазара, настоящата паника е добър момент да направите това“, смята Боб Дол от Nuveen Asset Management.

Не всички обаче са толкова позитивно настроени за пазарите. Някои от водещите световни пазари вече официално са в мечи цикъл (спад по-голям от 20% от върха), като в тази категория не попадат само азиатски пазари, но и много европейски. Немският DAX например от днес е официално в мечи пазар.

Загубата на показателя от върха му, постигнат в средата на май, е вече 21.7%, след понижението му с нови над 2% днес. Разбира се, все още има възможност пазарът да е попаднал във фалшив мечи цикъл, ако бързо съумее да се върне над психологическата граница от 10 000 пункта и се запази трайно над това ниво.

Вижте още: Отървете се от щатските и купувайте европейски акции

Според редица специалисти, трудностите за световните борсови индекси все още не са приключили, защото пазарите не са евтини. Широкият индекс S&P 500 например се търгува при съотношение цена-прогнозирана за следващата година печалба от 16.1 при средно за последните десет години от 14.

Историческото съотношение цена-печалба за щатските компании е при ниво от 17.5 и също е над средните стандарти. Нещо повече, показателят е по-висок от това, където е бил преди година, според данни на FactSet.

“В момента сме в позиция, където финансовите оценки на компаниите са високи, особено предвид опасенията за бъдещите печалби на щатските компании, повишението на лихвите от страна на Фед, което ще им се отрази негативно, и случващото се в Китай и на останалите развиващи се пазари. Необходима бе корекция за пазара“, коментира Дейвид Блитцър, изпълнителен директор в S&P Dow Jones Index.

В петък един от най-значимите капацитети по отношение на фундаменталния анализ – нобеловият лауреат професор Робърт Шилер, заяви пред CNBC, че „финансовите оценки на щатските акции са високи, дори доста високи въз основа на историческите стандарти".

Известното съотношение на Шилер, вземащо впредвид осреднените стойности на печалбите за щатските компании за последните десет години, е при нива, които само два пъти са виждани в историята.

И докато, според Шилер, е трудно да се прогнозира какво ще е краткосрочното движение на пазара, той смята, че следващото по-голямо движение ще е по-скоро в посока надолу. „Имам по-голяма склонност да вярвам, че посоката на пазара е надолу предвид неговата надцененост“, коментира Шилер пред CNBC.

Подобно мнение изразява и Къртис Холдън, главен инвестиционен стратег в Tanglewood Wealth Management. „Пазарът в много по-голяма степен е ориентиран относно макросредата, отколкото към финансовите оценки на компаниите. Определено не сме станали свидетели на достатъчно голям спад, за да кажем, че акциите са евтини. Дори и да сме станали свидетели на такъв, това не е гаранция, че акциите ще спрат да падат“, коментира Холдън.

Има и група специалисти, които заемат средни позиции на посочените по-горе. Един от тях е Луис Ейбъл от First Foundation Advisors.

„Фондовият пазар е скъп, но определено не е надценен. Финансовите оценки не предполагат, че ще станем свидетели на срив. Но ни карат да се фокусираме върху най-големите и качествени компании на пазара, за сметка на по-малките от сектора на социалните медии и биотехнологичните компании“, коментира Ейбъл.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg