Добра новина за инвеститорите – SOFIX с понижение в първата си сесия

1505
Добра новина за инвеститорите – SOFIX  с понижение в първата си сесия

Нова година-нов късмет! Това най-вероятно са си пожелали инвеститорите на БФБ, които преживяха тежки години напоследък. И въпреки негативния старт на новата година, има една добра новина за инвеститорите.

В седем от последните 11 години, когато индексът на сините чипове SOFIX е започвал с понижения в първия си работен ден, e приключвал месеца с повишения.

Нещо повече, открива се и тенденция за това, колкото по-голямо е понижението му в първия ден, толкова по-голям да е положителният му завършек в края на месеца.

Средното изменение в първия работен ден на индекса от 2001 година насам е отрицателно в размер на 0.25%. Средното повишение на индекса през първия месец на новата година е било в размер на 1.41%.

Така че не ни остава нищо друго, освен да си пожелаем запазване на тази тенденция и повишение на индекса на сините чипове през януари и наблюдаване на така наречения „януарски ефект“.

Нека да припомним, че SOFIX загуби 11.1% за 2011 година. Седем от 15-те компании в индекса приключват годината на зелено, а останалите записват негативна 2011 г.

С най-добро представяне бяха акциите на Еврохолд България, поскъпнали с над 34% за годината, следвани от тези на Фонд за недвижими имоти България с ръст от близо 33 на сто (вкл. дивидент).

Над 20% доходност носят на инвеститорите и книжата на Корпоративна търговска банка, Адванс Терафонд и Албена.

На другия полюс бяха книжата на два холдинга. При Химимпорт загубите за инвеститорите са близо 42%, а по позицията на Индустриален Холдинг България спадът е почти 39 на сто.

Разочароваща е годината и за акционерите на Софарма и Централна кооперативна банка, съответно губещи по 18.06% и 16.40%.

Автор: Теодор Минчев

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Ryuuzdi
# 0
06:02 | 26 February 2012
I rceokn you are quite dead on with that.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg