Докладът излезе, реакция никаква, чакането продължава!

974
Докладът излезе, реакция никаква, чакането продължава!

Докладът на Европейската комисия излезе, чакането в първата си фаза преди отчетите приключи, а сега накъде? Борсовата реакция е относително слаба. В първите минути на търговия оборотът е изключително нисък, като възлиза едва на десетина хиляди лева в първите пет минути при липса съществени движения в една от двете посоки при "сините чипове".

Хубавото в случая е, че не станахме свидетели на панически разпродажби, тоест лош или още по-лош от очакванията, докладът на Европейската комисия е бил до голяма степен заложен в нивата на акциите, доколкото можем да говорим за ефективност на нашия пазар и логично отразяване на новините.

Втората надежда за инвеститорите за раздвижване на борсовите индекси е свързана с шестмесечните отчети на дружествата.

Разбира се, верни на досегашната си практика да държат под напрежение родните инвеститори, компаниите, голяма част от които "пледират", че се грижат за имиджа си и за интересите на инвеститорите, ще изчакат до последната дата, която законът им отпуска - в случая 31 юли, или четвъртък. Нещо повече - със сигурност ще има и компании, които ще изнесат резултатите си след тази дата.

Някои от тях ще се "оправдаят" разбира се, че са си предали отчета в срок, например в осем и половина вечерта на 31 юли, просто не е имало кой да го качи някъде, за да се запознаят инвеститорите.

И макар че не искам отново да се връщам към така познатата на всички теми, въпросът защо всички се бутат да изнасят отчетите си в последния ден си остава.

А иначе всички компании си имат директор за връзки с инвеститорите, просто защото са задължени от закона.

И отново на темата- надеждата на инвеститорите е за добри шестмесечни отчети. И все пак притесненията от това, че ликвидната криза, предопределена от тотална липса на средства, ще се запази, си остава.

Тя е в главите на инвеститорите, които се опасяват, че дори и добри отчети на компаниите няма да доведат до тази положителна реакция, на която всичко се надяваме. Разбира се, какво друго остава освен надеждата.

Все пак лято е, хората си почиват, а есента и началото на бизнес сезона е близо, когато инвеститорите могат да започнат да се завръщат към фондовите пазари.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg