Dow Jones премина над границата от 10 000 пункта

963
Dow Jones премина над границата от 10 000 пункта

Американските акции започнаха търговията силно положително, тъй като инвеститорите се завърнаха уверено към покупки, заразени с оптимизма от финансовите резултати на някои големи, представени в индекси компании. Най-старият индекс на Уолстрийт, Dow Jones, премина психологическата граница от 10 000 пункта като се повиши с 1.47% и стойността му е 10 016 пункта.

Широкият S&P 500 се повиши с 1.75% до 1 092.02 пункта. Инвеститорите повярваха на анализаторите, които съобщаваха преди започването на сезона на резултатите, че очакват силни корпоративни отчети. Така американските индекси продължават възходящата си тенденция, която започна в началото на март и досега отбелязват ръстове от повече от 55%.

Зад тези цифри стоят реални резултати, които са доказателството, че американската икономика се изправя на крака от кризата.

JP Morgan Chase, една от големите банкови институции в страната, оповести повече от добри финансови резултати за третата четвърт, преди старта на официалната сесия в САЩ. Чистата печалба на банката е нарастнала до 3.6 млрд. долара, сравнена с печалбата от 527 млн. долара за същия период през 2008 г.

Печалбата на акция е 0.82 долара, много над миналогодишната от 0.09 долара и 30 цента над прогнозата на анализаторите от 0.52 долара. Изпълнителният директор Джейми Даймън обяви, че добрите резултати се дължат на ръст в инвестиционното банкиране, управлението на активи, банкирането на едро и на дребно.

Банката е добавила 2 млрд. долара към резервите си и така те са вече 5.3% от всички заеми. Основният капитал на JP Morgan Chase е нараснал с 8.2% до 101 млрд. долара, което показва заздравяване на баланса на банката. Въпреки че вижда известна несигурност в развитието на икономиката, Даймън каза, че силната капиталова позиция на банката и възможността й да генерира печалби ще им позволи да продължат да инвестират в различните сфери на бизнес, за да изградят дългосрочна силна банкова структура. Акциите на JP Morgan завършиха сесията с ръст от 3.29% до 47.15 долара..

Във вторник производителят на микрочипове Intel обяви финансовите си резултати за третата четвърт, след приключване на официалната сесия и подсказа за вчерашното развитие на пазара. Както се очакваше компанията обяви по-добра печалба от очакванията на анализаторите, след като глобалното търсене на микропроцесори се е повишило значително.

Печалбата на акция е 33 цента, а осреднените прогнози бяха за 28 цента. През същия период миналата година компанията е отчела печалба на акция от 35 цента. Акциите на Intel добавиха 1.66% до 20.84 долара.

Петролните фючърси с доставка ноември продължават да растат и сега са 74.75 долара за барел, а златото достигна през деня най-високата си стойност от 1070.10 долара за трой унция.

Използвани са публично достъпни източници на информация.

Изготвил: Константин Сираков, инвестиционен консултант, Global Markets Ltd.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg