Др. Драганов: Има слаби сигнали за повишаване на интереса

1324
Др. Драганов: Има слаби сигнали за повишаване на интереса

„Последните няколко търговски сесии на БФБ завършиха с превес на купувачите. Това обаче не е признак, че пазарът се съживява", коментира за Profit.bg Драган Драганов, брокер в Реал Финанс. „Основният ни проблем остава липсата на ликвидност и решаването му е сложна и изнесена в бъдещето задача".

Въпреки вялата търговия обаче, има и слаби сигнали за повишаване на интереса от страна на спекуланти и инвеститори към пазара, смята брокерът.

„Това скрито търсене да го наречем обаче не може да се забележи, защото първо изтъргуваните обеми са ниски и второ, обикновено се правят индивидуални договорки между клиентите на отделните посредници, които обаче не винаги водят до сделка поради разминаване в очакванията на двете страни на купувачи и продавачи", посочи експертът.

Драган Драганов очаква търговията днес да бъде спокойна, без сериозни изменения в стойността на борсовите измерители.

Ликвидността, според него, ще остане ниска, което едва ли ще изненада пазарните участници.

„Разбира се, можем да станем свидетели на по-големи единични сделки, които могат да вдигнат дневния оборот на БФБ", коментира още брокерът. „Въпреки общо приетото схващане, че летните месеци се характеризират с по-ниска активност от страна на търговците, очаквам търговията на БФБ да бъде по-интензивна и да има лека промяна на статуквото".

Прехвърлянето на над 1 млн. акции на Индустриален холдинг България в четвъртък замаскира иначе скучната борсова сесия. Общо сделките на регулирания пазар бяха за 1.65 млн. лв., като от тях 1.36 млн. лв. се дължат на търговията с акциите на Индустриален холдинг България. През деня се сключиха сделки с книжата на 56 компании. Повишение в цената има при 18 от тях.

Вчерашната борсова сесия донесе понижения за повечето български индекси на БФБ - SOFIX (-0.78%, 373.35 пункта), BG 40 (-1.08%, 104.40 пункта) и BG TR30 (-0.53%, 286.22 пункта). Единствен BG REIT се задържа над повърхността с ръст от 0.03%, 39.18 пункта.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Станете наш почитател във Facebook 

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg