Др. Драганов: Нови понижения, напук на здравия разум

2180
Др. Драганов: Нови понижения, напук на здравия разум

„Индексите на БФБ-София записаха вчера силни понижения, като причината за това беше излязлата в публичното пространство идея за създаване на солидарен фонд и последствията, свързани с него", коментира Драган Драганов, брокер в Реал Финанс, за Profit.bg. „Лошата за пазара новина веднага даде своето отражение. Проблемът обаче не е в това, че индексите са се понижили с няколко процента. Основният проблем, според мен, е липсата на визия на правителството за капиталовия ни пазар".

Министерството на финансите даде наскоро урок как от страната на силата може да се наруши Националния кодекс за корпоративно управление, пренебрегвайки миноритарните акционери. В случая експертът припомня решението на акционерите на борсата от септември - МФ да запише привилегировано акции от увеличението на капитала на БФБ-София, с който акт стана и мажоритарен собственик на борсовия оператор.

„Всъщност това поведение съвпада изцяло с поведението на мажоритарните собственици в публичните ни компании", смята Драганов. „Или излиза, че вместо да помага на родния капиталов пазар, осъзнавайки, че няма развита икономика без развит капиталов пазар, правителството създава лоши корпоративни практики, които започнаха да се копират и от някои мажоритари".


Логично, според брокера, това насади едно трайно горчиво чувство за неравнопоставеност и неспазване на основните принципи на капиталовия пазар у миноритарните акционери.

„Според мен солидарният фонд е поредната идея, хвърлена в публичното пространство, която е с много неясна визия и бъдеще, но определено ще окаже негативно влияние върху и без това изтормозения ни капиталов пазар. Днес очаквам индексите да запишат нови понижения, напук на здравия разум и добрите отчети на много публични компании", каза в заключение Драган Драганов.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

лео
# 0
18:10 | 24 October 2010
хубАВО ЩЕ Е ДА ГИ УНИЩОЖАТ ТЕЗИ МАЛОУМНИ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ ТЪПОТО ТВОРЕНИЕ НА ЕДИН ОЛИГОФРЕН РУМЕН ОВЧАРОВ КОЙТО НИКОГА ЛЕВ НЕ Е ЗНАЕЛ КАК ДА УПРАВЛЯВА НО УСПЯ ДА ПРОКАРА НАЙ ГОЛЯМАТА ИЗМАМА В НОВАТА БГ ИСТОРИЯ -и КАКТО ВИНАГИ бсп ОЛИГОФРЕНА чЕ КОЙ ДРУГ -КРАДАХА НИ И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА НИ КРАДАТ .фОНДОВЕТЕ СА БАНКРУТ .фАЛИРАХА ОЩЕ 2007 КОГАТО ПРОФУКАХА ПАРИТЕ НА ХОРАТА В ИМОТНИ ПРОДУКТИ КОИТО В МОМЕНТА НЕ СТРУВАТ 5 ПАРИ .сКОРО СЛЕД НАЦИОНАЛИЗАЦИЯТА НЯМА ДА СТРУВАТ СТОТИНКа и то пукната
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg