Др. Драганов: Нужен е свеж ресурс от чужди инвеститори

1804
Др. Драганов: Нужен е свеж ресурс от чужди инвеститори

„През последната седмица българският капиталов пазар отново се върна в летаргичната си форма", коментира Драган Драганов, брокер в Реал Финанс, за Profit.bg. „Дори като цяло добрите консолидирани отчети не успяха да събудят интерес към публичните компании".

Явно е, че борсата не се влияе от фундамент и единствено свеж ресурс от чуждестранни инвеститори може отново да привлече погледите към пазара, смята експертът.

„Чуждестранен интерес обаче, въпреки евтините български компании, би дошъл с по-активна приватизация от страна на българското правителство, което едва ли ще се случи до края на годината", бе критичен брокерът.


В този род на мисли Драган Драганов очаква търговията да запази ниските си обороти, поне една-две седмици.

„Предполагам, че към края на годината ще има леко раздвижване, предизвикано от стремежа на институционалните инвеститори да завършат по-добре календарната 2010 година", посочи Драган Драганов. „В по-дългосрочен план остава нерешен обаче най-важният проблем на българския капиталов пазар и той е свързан с изгубеното доверие в пазара".

В тон с посоката на азиатските и европейските пазари вчера и четирите индекса на Българска фондова борса (БФБ) се оцветиха в зелено.

След като във вторник бе най-големият губещ, вчера BG 40 отчете най-голямото повишение за деня от 0.82% до 11.60 пункта. Ръстът при SOFIX бе от 0.27% до 357.15 пункта, докато BG REIT и BG TR30 добавиха по 0.19% и 0.29%, до 41.58 и 289.97 пункта, съответно.

Оборотът на регулиран пазар достигна 3.53 млн. лв, като сделките с облигации съставляваха 90%, или 3.18 млн. лв от общата сума.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg