Дурев: Може би ни предстои консолидация на текущите нива

1501
Дурев: Може би ни предстои консолидация на текущите нива

Пазарите се намират в такъв момент, че прогнозирането им, било то и за седмица напред, е доста трудна задача, коментира за Profit.bg Христо Дурев, брокер в Астра Инвестмънт.

Конкретно за световните пазари, той е на мнение, че те се намират в много интересен момент - дали да тръгнат надолу, което да бъде корекция на досегашното им движение, или пък да продължат нагоре, вследствие на добри новини.

„Повечето инвеститори очакват корекция, но не веднъж сме ставали свидетели на това, когато много хора очакват да се случи определено събитие, обикновено да се случи друго", коментира Дурев. - „Според мен корекция наистина ни предстои, но плитка и през следващите месеци може да наблюдаваме консолидация на текущите нива. Публикуването на новини, положителни или негативни, ще оказват сериозно отражение, изразено в повишена волатилност."

В деликатен момент се намира и Българска фондова борса. „Купувачите, видяхме през изминалата седмица, дадоха отпор, има апетит към акции, така че едва ли може да се очаква слизане под ключовото ниво, на което се намира пазарът от техническа гледна точка", смята експертът.

Що се отнася до търговията през следващата седмица, според Христо Дурев влияние на търговията отново ще оказват новините от Гърция, като се „надявам те да намерят някакво решение с партньорите си от еврозоната и ЕЦБ конкретно". Освен случващото се в южната ни съседка, влияние ще оказват и новините от външните ни пазари - преврнало се вече като закон.

„Смятам, че към момента акциите на повечето компании на БФБ са много подценени, но това едва ли играе някаква съществена роля. Разбира се, предстоят ни няколко тежки месеца за нашата икономика и предстои да видим как ще се развие търговията. Според мен, може би ще консолидираме на текущите нива".

От друга страна традиционните ни външни партньори от ЕС и особено Германия показват повишаване на показатели като потребителското търсене например, а както знаем много от компаниите ни са ориентирани към този пазар. „Така че очаквам те да започнат да показват все по-добри резултати, което съответно да се прехвърли и върху цената на техните акции", заключи оптимистично Христо Дурев.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg