Една от пет печеливши щатски корпорации не плаща данък печалба

1690
Една от пет печеливши щатски корпорации не плаща данък печалба

Близо 20% от големите щатски корпорации, отчели печалби за финансовата 2012 година, в крайна сметка не са платили корпоративни данъци в САЩ, според ново проучване на Government Accountability Office, направено по поръчка на сенатор Бърни Сандърс.

Изследването изчислява, че 24% от големите печеливши корпорации не са плащали данъци през 2011 година, а година по-рано процентът е 22.

Как става така, че компании на печалба не са плащали данъци?

На първо място, обяснението е, че те може да са имали данъчни облекчения за предходни години на загуба.

Друга причина е възможната обезценка на активи във финансовите им доклади или просто да са реализирали печалбите в офшорни зони, които не са върнали обратно в САЩ.

„Налице е нещо много сбъркано в корпоративна Америка, където една от пет печеливши корпорации не плаща федерални данъци“, коментира Сандърс. „Нуждаем се от истинска данъчна реформа, която да подсигури, че повече от американските компании плащат справедливите си данъци. Това означава да затворим данъчните вратички, за да повишим данъчните приходи и да създадем милиони нови работни места“, допълва още сенаторът.

Повечето големи щатски компании и около една трета от малките са платили данъци, които възлизат на 368 милиарда долара през 2012 година. За годините между 2008 и 2012 г. средния корпоративен данък възлиза на 14% от печалбите на щатските компании.

Повечето от щатските законодатели са на мнение, че данъчната система има нужда от сериозна реформа. Те обаче не могат да постигнат консенсус относно това как и кога точно да се направи или за какво да бъдат използвани допълнителните средства.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg