Енергийните дружества под цената си от първия аукцион

593
Енергийните дружества под цената си от първия аукцион

Разочарованието на спекулативно настроените инвеститори от липсата на възходящо движение след вторичното публично предлагане при акциите на енергийните дружества се изрази в първите сключени сделки при цени под тези, на които бяха продадени основните количества от двете дружества в първия ден от аукциона им.

Последната сделка при книжата на Енерго-Про Продажби бе за 52 акции при цена от 13.855 лева, или под постигнатата им цена от 13.89 на първия им аукцион.

Офертите при дружеството продължават да са силно раздалечени и при липса на сериозни обеми купува при нива от 13.85 купува за около 100-на акции. В същото време се наблюдава относително по-голямо количество продава на 14 лева – 234 акции.

Нещо повече, до нива от 13.30 лева за брой откриваме оферти купува за едва около 400 акции.

Подобна е и ситуацията при Енерго-Про Мрежи, където последната сделка при ниво от 139.11 също е под постигната цена от аукциона в първия ден от 139.35 лева за брой.

И тук липсват сериозни оферти купува, като до 130 лева в момента откриваме оферти за около 100-на броя.

Определено можем да кажем, че липсата на институционални инвеститори, различни от мажоритарните акционери, изиграва лоша шега на спекулантите, като последните нямат възможност да поддържат цената, да не говорим да я бутат нагоре.

Мажоритарният собственик пък, който придоби основните части от предложените пакети, явно няма интерес за поскъпване на акциите на този етап, за което говори изявлението му, че няма да има обратно изкупуване.

В заключение можем да кажем, че може би липсата на сериозни институционални инвеститори не е била случайна, а последните най-вероятно са „предусещали“, по един или друг начин, че търгово няма да има (нищо чудно дори това да им е било заявено директно).

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg