Евтини сме, но има и по-евтини от нас в региона

1162
Евтини сме, но има и по-евтини от нас в региона

Вчера родните индекси поевтиняха до нови рекордни за последните няколко години минимуми. Положителното в случая, доколкото може да има нещо такова в наблюдавания срив, е ниският обем, при който се наблюдава спадът.

Оборотът през вчерашния ден възлезе едва на 2.98 млн. лева, или значително под тези, които сме свикнали да виждаме на родната борса.

Спокойно можем да кажем, че спадът, който наблюдаваме на БФБ, е до голяма степен обвързан с това, което се случва на останалите развити и развиващи се пазари, и не е толкова предопределен от фундаментални фактори.

Понижението от 2% при индекса на сините чипове SOFIX вчера бе съпоставимо с това на развитите европейски пазари, като на много от развиващите се спадът бе дори значително по-голям.

И ако някои инвеститори са на мнение, че сме евтини, в сравнение с останалите регионални пазари и това ще ни спаси, то това далеч не е така, ако сравним съотношението цена-печалба на регионалните пазари.

СтранаИндексР/E
БългарияSOFIX12,83
РумънияВЕТ9,95
РусияMICEX6,67
СърбияBELEX1514,78
ТурцияISE8,38
УкраинаPFTS11,16

* Данните са предоставени от ИП Карол

От таблицата се вижда, че като изключим сръбския индекс, българският SOFIX е с най-високо съотношение цена-печалба. То е по-високо от това на съседна Румъния в размер на 9.95.

Ниското съотношение на румънския индекс обаче, както и ускореният ръст на икономиката на страната през изминалото тримесечие, не попречиха на румънския ВЕТ да загуби 3% от стойността си вчера.

Украинският PFTS се понижи дори с повече, губейки 4.6%. И той се отличава с по-ниско съотношение P/Е от родния SOFIX.

Индексът на Украйна продължава да е най-зле представящият се в региона, със загуба от началото на годината от над 60%.

С 4.8% се понижи вчера и турският основен индекс, който, след руския, е с най-ниско съотношение цена-печалба в размер на едва 8.38.

Очевидно е, че инвеститорите панически се изтеглят от развиващите се пазари, без да съблюдават пазарите и техния фундамент. От това можем да си направим и извода, че може и да не сме първи в списъка на инвеститорите, когато започнат да се завръщат.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg