Фазерлес инвестира над 6 млн. лв. в два проекта през следващите години

903
Фазерлес инвестира над 6 млн. лв. в два проекта през следващите години

Фазерлес АД – Силистра планира да инвестира около 6.4 млн. лв. в два основни проекта през настоящата година, става ясно от регистрационния документ, публикуван на сайта на БФБ-София.

Компанията ще изгради пречиствателна станция за отпадни води, като предстои подписването на договор за проектиране, доставка и монтаж на оборудване. Изграждането на станцията се планира да завърши през 2008 г., като общата необходима сума е 5 млн. лв.

През настоящата година от дружеството ще закупят и монтират форматна машина за разкрояване на плочи, като въвеждането й в експлоатация ще се осъществи през октомври 2007 г. Инвестицията е на стойност 1.4 млн. лв.

В бизнес плана на дружеството са залегнали и редица задачи за повишаване на енергийната ефективност. Предстои реконструкция на топлоенергийните инсталации с цел намаляване на топлинните загуби и по-ефективен контрол върху разходите. Предвидено е и проучване за изграждане на трета инсталация за производство на топлоенергия от дървени отпадъци и реализация на проекта през 2008 г. Проучва се възможността за рекуперация на отпадната от производството пара.

През 2006 г. е закупена и монтирана нова инсталация за пневмотранспорт на дървените отпадъци от цех “Дървесно подготвителен” до цех “ПВС”, барабанна секачна машина RB 800, машина за раздробяване дървени отпадъци и кори, дробилна машина за раздробяване на фазер, челен товарач “VOLVO”, 4 бр. хидравлични платформи за машините за вторично разкрояване на плочи, сушилна камера за обработка на дървен материал и др.

Около 85% от продукцията на Фазерлес АД е предназначена за експорт за страни от Европа, Азия и Африка, а останалите около 15% за вътрешния пазар.

За 2007 г. Фазерлес предвижда нетните приходи от продажби да възлязат на 25.3 млн. лв., или с 5.1% повече от 2006 г. По прогнозни данни нетната печалба на компанията ще е 1.8 млн. лв., или 3.5 лв. на акция, срещу 2.925 млн. лв., или 5.68 лв. на акция за изминалата година.

Основният капитал на дружеството е 515 хил. лв., докато собственият възлиза на 12.477 млн. лв. Мажоритарен собственик на Фазерлес е Фазеринвест с 58,5% от капитала, а Лео Овърсийс ООД държи 9,16 на сто.

По време на днешната търговска сесия общо 390 акции на дружеството смениха собствеността си на нива от 81.00 и 84.85 лв. за брой, като средната цена отчете повишение от 4.67%, до 83.77 лв.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg