Г. Бисерински: Не всичко от кризата е отминало

2187
Г. Бисерински: Не всичко от кризата е отминало

Не всичко от кризата е отминало. Тя има много ефекти и някои от болезнените такива ще ги наблюдаваме тепърва, включително и върху компании, които са публични и се търгуват на БФБ-София, заяви в специално интервю за Profit.TV, Георги Бисерински, изпълнителен директор на КД Инвестмънтс.

Не изключвам да има фалити, не изключвам да има компании, които ще излязат по-слаби от кризата със загуби на пазари и пазарен дял, посочи Бисерински. Според него това е болезненото на кризата, а именно, че много от ефектите се появяват след като вече има възстановяване на икономиката.

 

Средата продължава да е несигурна и тук фондовете имат предимство - те следят изкъсо представянето не само на отделните компании, но и на цели сектори на икономиката и пазара като цяло.

 

„Кризата даде много уроци. Най-важният от тях е да се оценяват рисковете. Те не са нещо, което са просто числа от учебниците, а нещо реално, нещо, което засяга портфейлите и предизвиква ефекти върху пазарите. Дали сме си научили като цяло урока обаче, ще проличи при следващата криза, защото това няма да е нито първата, нито последната криза, която ще преживеем“, смята експертът.

 

В трудните времена всички си дадохме сметка за грешките, които сме допуснали, какви са били възможностите, които сме пропуснали. Клиентите станаха много по-предпазливи. Бизнесът също стана много по-предпазлив, което е друг един плюс на кризата.

 

За съжаление кризата удари капиталовия пазар в много неподходящ момент, защото се намирахме в период на много силен подем - след приемането ни в ЕС, в период с добри перспективи и огромни чуждестранни инвестиции. Всичко това влияеше позитивно върху бизнес нагласите и бизнеса като цяло, припомни Бисерински.

 

За съжаление, много хора участваха на борсата и със заемни средства. Страхът прерасна много бързо в паника и следствие на основните слабости на пазара, а именно - ниската ликвидност, слабото проникване на този вид инвестиционна услуга, малкото търгувани компании, станахме свидетели на рязък и продължителен спад.

 

Лошото представяне на БФБ-София открои през миналата година фондовете, които инвестират в региона и в чужбина. За съжаление родната борса бе сред най-зле представящата се през 2010-та, на фона на добрата година за регионалните и водещите световни пазари.

 

За инвеститорите, базовите активи на фондовете трябва да са от голямо значение. Като че ли те все още не си дават сметка за това в какво инвестираме, каза Бисерински. Една от причините това да е така, е липсата на достатъчна заинтересованост от тяхна страна, както и че няма достатъчна познаваемост на тези продукти. Да не забравяме, че нвестиционната култура у нас е изключително ниска и това е сериозна пречка пред развитието на сектора, добави той.

 

Фондовата борса не се използва като инвестиционна алтернатива от хората и статистиката говори ясно за това.

 

Георги Бисерински смята също така, че подценяваме факта къде инвестира един договорен фонд, защото когато инвестираш в България, резултатът ти ще е свързан с представянето на пазара.

 

„Затова една диверсификация на портфейла в региона е изключително полезна и така се неутрализират слабостите на родния пазар - ниската ликвидност, недобрата представителност на водещите отрасли на икономиката на фондовия пазар и други“, обясни той. „Инвестирането на чужди пазари дава възможност да се стъпи в сектори и компании, които не са представени на БФБ-София“.

 

Най-голяма част от портфейла на КД Акции е инвестиран към момента в Русия, защото смятаме, че това ще е най-добре представящият се регионален пазар, коментира Бисерински.

 

Смятам, че Русия е най-подцененият пазар от BRIC-групата (Бразилия, Русия, Индия, Китай). Рисковете са политически, но през последните години се наблюдава затопляне на отношенията между Запада и Русия, което е предпоставка за намаляването на тези рискове. В съвкупност с големите ресурси на страната и очакванията за приватизация на водещи компании, Русия може да е от най-добрите пазари в региона, прогнозира експертът.

 

Опитът през годините сочи, че когато държавата обърне внимание на капиталовия пазар, когато предложи дялове от атрактивни компании, това има изключително ползотворно влияние върху пазара като цяло.

 

Цялото интервю с Георги Бисерински, изпълнителен директор на КД Инвестмънтс, може да гледате тук.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

leviatan
# 0
13:03 | 10 March 2011
Поздраления за истинските думи на Жоро Бисерински!
Da ili ne
# 1
12:03 | 10 March 2011
уйки, това е индтервю - харесва ли ти или не, това е важното, кви ги дрънкаш пето десето
uiki
# 2
12:03 | 10 March 2011
ама като ги гледам и те колко активи имат и те натам са се запътили .
:)
# 3
12:03 | 10 March 2011
Евала, много ме кефи. Посредника върна лиценза, това е УД-то
uiki
# 4
12:03 | 10 March 2011
Абе тия не фалираха ли?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg