Г. Тонев: Има вероятност за леко възстановяване на пазара

1859
Г. Тонев: Има вероятност за леко възстановяване на пазара

"След четири поредни понижения за борсовите индекси, вероятността за макар и леко възстановяване изглежда сравнително голяма. Евентуален ръст на цените, предполагам, ще вдъхне нови сили на купувачите и в зависимост от финансовите им възможности, може да предопредели посоката на пазара през следващите няколко сесии", коментира Гено Тонев, инвестиционен консултант в Юг Маркет Фонд Мениджмънт, за Profit.bg.

Според експерта обаче едва ли ще видим нови върхове, независимо дали консолидираните отчети или други новини се окажат по-добри от очакваното.

„Причините за това, според мен, са поне две. Първо, закъснялото поскъпване на компаниите с голяма капитализация (като Софарма и Монбат, например) би могло да означава опит за догонване на пазара от по-консервативно настроените инвеститори и често пъти е сигнал, че предстои формирането на поне краткосрочен връх. Второ, големият ръст при някои позиции (с 50, 70 и повече процента) в рамките на два месеца извади от играта една важна част от пазара, а именно спекулантите", посочи Гено Тонев от Юг Маркет Фонд Мениджмънт.


Той добави също така, че в опитите си да извлекат обичайните за тях бързи печалби при волатилен пазар, голяма част от „дей-трейдърите" се оказаха с по-лошо представяне от това на „buy and hold" стратегията и... са много близо до това да станат инвеститори, ако вече не са го направили.

Последното, според експерта, е неприятен сигнал за биковете, тъй като лишава пазара от подкрепа при всеки по-силен спад и защото означава, че значителна част от свободните за търговия пари вече са „затворени" в акции.

„Но, това са само предположения", каза в заключение Гено Тонев.

Разпродажбите белязаха и вчерашната борсова сесия. И четирите индекса на БФБ-София се оцветиха в червено, а SOFIX регистрира четвъртото си поред понижение. Индексът на „сините чипове" загуби 1.84% от стойността си, до 426.77 пункта. Спадът при останалите три индикатора бе следният - BG 40 (-1.28%, 129.98 пункта), BG REIT (-0.66%, 48.04 пункта) и BG TR30 (-1.03%, 351.00 пункта).

Общият оборот на регулиран пазар надвиши 1 млн. лв. През деня се търгуваха 68 емисии акции. Повишение в цената имаше при 19 от книжата, а при други 7 акции не видяхме промяна.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg