Г. Тонев: Сключването на сделка на БФБ - мисия невъзможна

1946
Г. Тонев: Сключването на сделка на БФБ - мисия невъзможна

„Днес влияние върху българския пазар ще продължат да оказват най-вече финансовите отчети на местните компании и по-малко дълговите неволи на американци и европейци. Не че последното не представлява сериозна заплаха за глобалната икономика, но българските инвеститори, поне засега, изглеждат по-големи оптимисти от чуждестранните си колеги", коментира Гено Тонев, инвестиционен консултант в Юг Маркет Фонд Мениджмънт, за Profit.bg.

Иначе добри новини в отчетите не липсват, но както се случи и през април, голяма част от тях отдавна са в цените, каза експертът.

„Ако изобщо има някаква реакция, тя е краткотрайна, независимо дали данните са добри или лоши. Това се дължи и на факта, че голяма част от купувачите стоят край страничната линия било заради липса на средства, било поради прекомерна концентрация на дадени емисии в портфейла", обясни Гено Тонев, според когото продавачите пък все още не могат да забравят първите два месеца на годината и характерната тогава всеядност на пазара, което ги кара да поставят офертите си сравнително далеч от равновесните цени.

„Като прибавим към това и широко разпространеното вече очакване за силен август, стигаме до почти патова ситуация - при всеки опит за по-сериозно движение се отваря толкова голяма пропаст между офертите „купува" и „продава", че сключването на сделка се превръща в невъзможна мисия", каза експертът. „Нещо такова вероятно ще видим и днес, а това често пъти води до неправдоподобна волатилност при индексите".

Разнопосочното представяне на българските индекси продължи и вчера. Положителна промяна има при SOFIX (+0.74%, 418.91 пункта) и BG TR30 (+0.20%, 343.67 пункта), докато загуби регистрираха BG REIT (-0.02%, 49.42 пункта) и BG 40 (-0.71%, 129.24 пункта).

Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Common Stocks
# 0
10:07 | 28 July 2011
Индексите са в дългосрочна възходяща тенденция, започнала от февруари 2009 г. Цикличността в развитието на икономиката е една от нейните основни закономерности. Повечето от българските публични акционерни дружества имат много по-добри финансови резултати, в сравнение с периода от преди една година. В резултат на това, цените на техните акции също са по-големи. Едно от най-важните правила за успешна борсова търговия е да се купува евтино, а да се продава скъпо. Чрез тази стратегия на фондовия пазар се постига капиталова печалба.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg