Глобална разпродажба

1819
Глобална разпродажба

Малко рано е пазарите да празнуват победата си над кризата. И корпоративните отчети, и макроикономическата статистика не дават поводи за взрив на оптимизма. Осъзнавайки това, инвеститорите започнаха да разпродават активи.

САЩ - пазарът на жилищата натежа на акциите

Американските фондови индекси се понижиха в сесията в сряда, заради незадоволителните статистически данни за пазара на жилищата. Въпросът не изпревариха ли пазарите перспективите за възстановяване на икономиката отново е актуален, съобщава Bloomberg. Индексът Dow Jones Industrial изтри 1.21% от стойността си, до 9 762.69 пункта. Загубата за S&P 500 е от 1.95%, 1 042.63 пункта, а Nasdaq Composite се срина с 2.67%, 2 059.61 пункта.

Неочаквано, продажбите на новопостроени жилища в САЩ спадна с 3.6%, до 402 хил. единици на годишна база според данни на министерството на търговията. През август, според актуализирани данни, продажбите са 417 хил, а не 429 хил., както бе обявено по-рано. Аналитици очакваха ръст в продажбите на нови жилища през септември до нива от 440 000 жилищни единици.

„На фондовия пазар предстои корекция", отбелязва главният инвестиционен директор на Haverfold Trust Co. Ханк Смит. „Встрани от факта, че дъното на икономическия цикъл е преодоляно, преди всичко, ще станем свидетели на някои разочароващи данни. От гледна точка на отчетността на компаниите, положителните новини са основно около свиването на разходната част. Инвеститорите гледат на всички тези фактори като на възможност за продажба на акции".

„Пазарът на акции избяга напред и за да се запазят сегашните нива на котировките, занапред ще са необходими сигнали за реален икономически ръст", отбелязва управляващият Oakbrook Investments Питър Янковскис. - „Слабите потребителски разходи са ключовият проблем, който трябва да бъде разрешен".

Европа - отчетите не радват

Фондовите индекси се оцветиха в червено в сряда, като пониженията бяха в диапазона 2 - 2.5%, главно заради намалената прогноза за продажбите на SAP и слабия отчет на ArcelorMittal. Регионалният индекс Dow Jones Stoxx 600 се понижи до края на деня с 2%, което е най-големият му спад от 2 юли. И така, индексът е на 4.8% под върха си за годината от 19 октомври.

Всички 17 основни пазара в Европа, открили сесия в сряда, затвориха под нивата си от предходния ден. Атинската борса остана затворена заради национален празник.

Акцията на германската SAP се сринаха със 7.7%. Най-големият производител в света на програмни продукти за управление на компании увеличи нетната си печалба за трето тримесечие с 12%, макар да бе под очакванията. Освен това, от компанията обявиха, че продажбите през тази година ще са значително под предходните очаквания.

Акциите на ArcelorMittal се обезцениха с 4.9%. Най-голямата в света стоманодобивна компания занижи печалбата си със 76% спрямо юли-септември 2008 г. - до 903 млн. долара. На фона на новината акциите на други компании от сектора и тези от добивния сектор бяха подложени на натиск.

Книжата на най-големия германски стоманодобивна компания ThyssenKrupp загубиха 6.1%. Пазарната стойност на Voestalpine, аналогичната компания в Австрия, намаля с 5.5%. Акциите на най-големия добивен концерн в света BHP Billiton се обезцениха с 6.1%. Акциите на Rio Tinto и Kazakhmys потънаха с 6.9 и 9.1% съответно.

Акциите на втората по големина авиокомпания в Европа, германската Lufthansa поевтиняха с 5.3%. Тази компания съобщи за загуба от 32 млн. евро за изтеклите девет месеца на годината, спрямо печалбата от 529 млн. евро година по-рано.

Стойността на книжата на ирландските банки намаля след съобщението, че ЕК може да изиска преструктурирането им след получената от тях държавна подкрепа. Котировките при Bank of Ireland се сринаха с 21%, при Allied Irish Banks с 12 на сто.

Азиатско-тихоокеанския регион - страхуваме се от свиване на печалби и забавяне на икономическия ръст

Към момента повечето фондови пазари в Азиатско-тихоокеанския регион мигат в червено, заради притесненията за забавяне ръста на икономиката и свиване на корпоративните печалби в региона. Настроението на инвеститорите се развали, след като тримесечните резултати на редица компании, сред които PetroChina Co. и Australia & New Zealand Banking Group Ltd. (ANZ Banking), се оказаха под прогнозите, а властите на Китай решиха да затегнат регулирането в кредитната сфера. Индексът АТР MSCI Asia Pacific отчита понижение от 1.32%, 116.36 пункта. Спадът при японският Nikkei 225 е от минус 1.83%, 9 891.10 пункта, а при австралийския S&P/ASX 200 е от минус 2.36%, 4 574.70 пункта.

„Инвеститорите имат право да изкарат част от ресурса си от пазара (на акции)", смята аналитикът на Banco de Oro Unibank Inc. Джонатан Равелас. „На пазарите се запазват съмненията към факторите за корпоративните печалби - отражение на реалното търсене ли са те или главно продукт на правителствените програми за стимулиране".

Акциите на най-голямата петролна компания на Китай PetroChina поевтиняха с 4.9% в Хонконг. Петролната компания сви чистата си печалба за тримесечието с 23.5%, до 30.8 млрд. юана (4.5 млрд. долара), заради спада в стойността на петрола, спрямо нивото отпреди година в резултат на световната рецесия. Консенсусната оценка бе от 35 млрд. юана.

Ценните книжа на ANZ Banking загубиха 2.4% от стойността си след като генералният директор на банката спомена за „запазване уязвимостта" на икономиката на Австралия. Този месец Австралия бе първата държава от G20, която повиши лихвения процент, заради признаците за подобряване на икономиката. Главата на ANZ Banking Майк Смит смята, че ходът бил преждевременен.

Пазарната капитализация на световния лидер в производството на оборудване за проверка на чипове Advantest Corp. намаля с 5.9%. Загубата на тази компания в трето тримесечие нарасна спрямо аналогичния период на 2008 г. с 2.8 млрд. йени, до 3.3 млрд. йени (86 млн. долара), заради намалелите поръчки.

Акциите на Industrial & Commercial Bank of China поевтиняха с 3.2 на сто, предизвикан от планираното затягане на регулациите за кредитиране на физическите лица в континентален Китай.

Цената при книжата на добивните дружества намалява заради спада в цената на акциите. Пазарната капитализация на втората по големина петролна компания в Австралия Woodside Petroleum се коригира в отрицателна посока с 2.9%, на японската Inpex - с 3%, на китайската Cnooc - с 4%. Акциите на Nippon Mining Holdings, най-големият производител на мед и една от водещите петролопреработващи компании в Япония, загубиха 4.9% от цената си.

Стоковият пазар - слабото търсене удари цените

Петролът поевтинява и в четвъртък, във втора сесия подред. Данните за нараснали запаси на петрол и бензин в САЩ говорят за намаляло търсене на енергийни ресурси, съобщава Bloomberg.

Темпът на спад в цената на петрола в сряда бе максимален за месец. По данни на Министерството на енергетиката на САЩ търговските запаси на петрол миналата седмица са нараснали със 778 хил. барела (+0.2%), до 339.85 млн. барела. Запасите на бензин се увеличили с 1.62 млн. барела (+0.8%) и достигат 208.564 млн. барела.

Вчера фючърсите с доставка през декември на петрола сорт WTI в Ню Йорк затвориха при 77.46 долара за барел или при понижени от 2.09 долара (2.3%). Тази сутрин договорите поевтиняха с 0.23 долара (0.3%), до 77.23 долара за барел.

Задържа се и спадът при металите, отбелязват аналитици от ИК Брокеркредитсервис. Паладият поевтиня с близо 4% и е на ниво 316.75 долара/тр.унц. Златото поевтиня с 0.97%, до 1 031.9 долара за трой унция. Понижението при среброто е от 1.81%, 16.23 долара за трой унция. Платината се обезцени с 0.72% и достигна ниво 1 307 долара/тр.унц.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg