Годишните отчети може да свалят Р/Е-то на SOFIX до нива, характерни за развит пазар

1716
Годишните отчети може да свалят Р/Е-то на SOFIX до нива, характерни за развит пазар

Годишните неконсолидирани отчети на компаниите, търгувани на БФБ, предстои да бъдат оповестени до края на януари, а месец по-късно ще дойдат и консолидираните.

Изминалата 2007 г. ще бъде рекордна за повечето големи дружества, които се очаква да покажат значителен ръст на печалбите.

Въпреки това, спадът през последните месеци свали цените на акциите с 30-50 на сто, като през последните дни бяхме свидетели на екстремни борсови сесии.

След като само преди три месеца се говореше за надцененост на книжата на БФБ и се цитираха трицифрени съотношения на Р/Е-тата, картинката вероятно изключително ще се промени.

Прогнозираните резултати на водещите компании, ако бъдат изпълнени, ще свалят съотношението цена/печалба на нивото на тези на развитите пазари (Dow Jones e с Р/Е 15.71 към 31 декември 2007 г.).

Първата компания, обявила годишните си резултати от SOFIX, е Българо-Американска Кредитна Банка, която отчете 51.1 млн. лв. печалба за годината, или ръст от почти 52% на годишна база. При вчерашната средна цена от 62.67 лв. това прави 15.48 съотношение цена/печалба по данни на БФБ.

Очакванията за консолидираната печалба на най-голямата холдингова структура, Химимпорт, са от порядъка на 0.80-1.00 лв. на акция при цена от 10-11 лв. в момента. Сами може да си сметнете популярното съотношение.

Ако продължим с компаниите от SOFIX, при Каолин съотношението за последните 12 месеца по днешни цени е 18, като годишният отчет вероятно ще го свали още.

Въпреки незадоволителните резултати за деветмесечието на Топливо, от ръководството на компанията бяха съобщили, че се надяват да изпълнят заложената печалба от 10 млн. лв. за годината. В момента пазарната капитализация на дистрибутора на горива е 120 млн. лв.

Прогнозата на Монбат за годината е положителен финансов резултат от 17 млн. лв., като пазарната капитализация на компанията в момента е 462 млн. лв. В случая съотношението е по-високо (около 27), но прогнозираната печалба за тази година е 32 млн. лв., отговаряща на forward P/E от 14.4.

Няма да изреждам всяка една компания от индекса, само ще допълня, че в момента Р/Е-то на SOFIX, показвано на сайта на БФБ, е 21.7, като годишните резултати на компаниите имат голям шанс да го пратят на нива, по-характерни за един развит пазар.

Традиционно при развиващ се пазар като нашия по-високи стойностти на показателя Р/Е се приемат за нормални, поради очакванията за висок ръст на печалбите, надхвърлящ този на компаниите в развитите икономики.

Тук трябва да включим в картинката и значителното обезценяване на парите през последната година. През 2007 г. наблюдавахме рекорди при петрола, златото и повечето суровини, както и при храните.

Високата инфлация в световен мащаб обезцени финикийските знаци, което допълнително сваля цените на активите, търгувани срещу тях - в случая акциите. Неслучайно някои икономисти говорят за спад на стойността на активите (книжа, имоти) не в номинална стойност, а в реална. И нека не забравяме, че инвестициите на фондовите пазари е един от начините за застраховане именно от инфлацията.

И така, след като преди 3 месеца се говореше за балони, тенджери и похлупаци, вече можем да се настроим за противоположни мнения. Дали ще са от същите хора, говорили тогава?

Автор: Павлин Петков

Материалът не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg