Грехове и постижения на сегашното ръководство на БФБ

1599
Грехове и постижения на сегашното ръководство на БФБ

Какви бяха най-големите „грехове" и какво успя да постигне сегашното ръководство на Българска фондова борса (БФБ)? Това попитахме трима експерти от пазара, а информационният повод за материала е насроченото за 20 декември (сряда) извънредно общо събрание на акционерите на борсата. Както вече е ясно, на него ще се обсъждат персонални промени в ръководството на БФБ. Ето и коментарите на експертите по темата:

Николай Ялъмов, председател на Борда на директорите на финансова група Капман

На първо място трябва да се отбележи факта, че част от хората в сегашния съвет на директорите на фондовата борса са основни и ключови фигури за създаването на капиталовия пазар в България въобще. Човек, който е доказан професионалист и работи в една област повече от 5 години не е случайно там.

Едва ли аз съм човекът, който трябва да даде оценка дали това ръководство се справя със задачите си или не. Групата, която представлявам е основно потребител на системата фондова борса и мнението, което можем да споделим е от тази гледна точка.

Определен успех бе въвеждането на системата XETRA в България. Това повиши доверието в пазара, даде сигурност на участниците и имидж на страната като цяло. Като недостатък в този процес бих отбелязал ясното нежелание на съвета на директорите на БФБ да бъдат огласени финансовите условия по този договор.

Похвални са усилията на съвета на директорите за развитие на пазара, за внедряване на нови инвестиционни инструменти и възможности. Те не направиха малко и особено важно е да подчертаем, че всичко се случваше в условия на липса на категорична държавна политика за развитие на небанковия финансов сектор и фондовата борса.

Борсата беше по-скоро място, където държавата не желаеше да приватизира. От друга страна обаче, този процес бе съпътстван от постоянни търкания с КФН, ЦД, БАЛИП, БАУД и др. и това, като че ли предопредели противоречивите мнения за ръководството на борсата и техния успех.

Надявам се в бъдеще, със съвместни усилия, да направим нашия пазар много по-атрактивен, което ще е в полза на всички.

Гено Тонев, инвестиционен консултант в Юг Маркет Фонд Мениджмънт

Имайте предвид, че когато хората правят оценка на дадено действие или бездействие, повечето от тях буквално "не слизат от своята камбанария". Нещо, което аз може да не одобрявам, в същото време се харесва на останалите участници на пазара и обратно. Кой е правият в тази ситуация?

Освен това, взаимоотношенията между пазарните участници и борсовия оператор имат различни измерения и съответно различни оценки. За много от индивидуалните инвеститори, БФБ е олицетворение на държавна институция и поради тази причина прехвърлят традиционната в случая неприязън към една в действителност доста гъвкава организация.

В днешно време е трудно да се открият повече от десетина души, които да се изкажат ласкаво за системата COBOS, въпреки че тя претърпя сериозно развитие, а без нея пазарът ни щеше да остане в каменната ера и нямаше да имаме нито IPO-та, нито чужди инвеститори.

Вероятно нямаше да имаме и емитенти. Техническите проблеми с COBOS и търговската платформа на борсата и досега предизвикват гневни реакции сред повечето индивидуални участници, въпреки че това не се случва само в България и в повечето случаи изисква само малко търпение и разбиране от страна на инвеститорите.

Въвеждането на XETRA не успя да тушира този вид недоволство и дори създаде ново, свързано вече с кодовете на компаниите, видовете поръчки, цената и т.н.. Всъщност, трудно ми е да се сетя за нещо, което да се е харесало от всички инвеститори. Ако човек прекара няколко часа в съответните интернет форуми, ще остане с впечатление, че най-голямата грешка на съвета на директорите на БФБ е... самото му съществуване.

А това не е така. Добрите неща за пазара са в пъти повече от лошите, независимо дали са се случили заради или въпреки борсовото ръководство. Факт е, че безгрешни хора няма и мениджърите на БФБ не са изключение. Но когато има добра обратна връзка и механизъм за корекции, всяка грешка може да бъде поправена бързо, преди да е нанесла големи щети.

За съжаление, точно тази връзка се разпадна през последните една-две години, отстъпвайки място на някакъв бюрократичен инат, който можеше да осакати пазара ни за дълго време. Това бе и най-големият "грях" на досегашното ръководство - като че ли забравиха, че са част от една и съща екостистема с инвеститори, брокери, портфолио мениджъри.

Владимир Малчев, управител и инвестиционен консултант в Бул Тренд Брокеридж

Безспорно за проблемите на капиталовия пазар в България вина носят всички заинтересовани страни. Не е обективно вина да се вменява само на сегашното ръководство на БФБ, но все пак мисля, че повече прозрачност и диалогичност, както и повече активност във формирането на общи за всички решения на проблемите, биха били много полезни.

Просто сегашното ръководство на БФБ нямаше ресурсите да въздейства на останалите участници в процеса (КФН и ЦД), за да може капиталовият пазар да върви напред. Нещо повече - в много случаи бяхме свидетели на сериозни разногласия между тези институции, които бяха във вреда на инвестиционната среда.

Разбира се, като упреци могат да се посочат и някои по-конкретни неща като упоритият стремеж да бъдат делистнати над 200 компании в най-неподходящия за това момент и без предварително да бъдат обезпечени интересите на инвеститорите в тези дружества. Така и не се намери желание за удължаване на търговската сесия, така че да се хване отварянето на пазарите в САЩ, което малко или много щеше да увеличи оборота и т.н.

Умишлените или не опити на БФБ да изпълнява контролни функции върху своите членове през последната година също не е сред положителните характеристики на досегашното ръководство.

Разбира се не трябва да се забравят и положителните неща, които бяха направени през последните години като изключително тежката задача по смяна на търговската платформа, многобройните срещи с потенциални емитенти и други.

Истината е, че досега нямаше единство в институциите по отношение на стъпките, които трябва да се извървят. Това, надявам се, ще се промени в предвид, че капиталовият пазар вече е обявен за приоритетен от държавата.

Не съм съгласен с тезата, че тя няма значима роля в развитието на пазара, след като е основен акционер в БФБ и ЦД, а КФН си е държавен орган, т.е. държавата е в позиция да накара трите институции да работят в синхрон за постигането на конкретни цели. Като стъпка на държавата в тази посока тълкувам аз смяната на мениджмънта на БФБ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg