И. Скарлатов: Докато не създадем ликвидност, чуждите инвеститори няма да дойдат

2030
И. Скарлатов: Докато не създадем ликвидност, чуждите инвеститори няма да дойдат

Според чуждестранните инвеститори има голяма ножица между развиващите се пазари и БФБ през последните години. Тази ножица се очакваше да се затвори през последните години, но това продължава да не се случва, коментира Илиян Скарлатов, изпълнителен директор, KBC Securities.

Играчите на пазара са изключително ограничени. Ритейлът е мъртъв – никакъв оборот, във взаимните фондове ритейлът не е останал с никакви позиции, някои пенсионни фондове имат позиции във взаимни фондове и накрая остават пенсионните фондове.

Като се зачеркнат първите два играча, общо взето единственият институционален инвеститор, който разполагат с поток на пари всеки месец – това се пенсионните фондове, коментира Скарлатов.

Когато се отиде при чуждите инвеститори обаче, възниква следният проблем: а именно, те питат защо е толкова ниска ликвидността. Отговарям, защото пенсионните фондове не купуват. Тогава следва логичен въпрос – защо ние да повярваме в пазара, когато родните портфолио-мениджъри не вярват на вашите компании.

Според чуждестранните инвеститори няма как те да дават пари, щом ние сами не си даваме такива. И няма как те да повярват на мениджмънта, щом ние самите не си вярваме.

По отношение на прозрачността всеки, който идва в страната ни, не очаква отчети подобно на IBM и други международни компании. На тези пазари обаче се постигат доходности от порядъка на 10-15%.

В България нормата на доходност е доста по-различна от изискванията на инвеститорите за такъв род пазари.

Става въпрос за апетит и изисквания към доходност за пазари, които влизат в графата „развиващи се“, или според други „фронтиър“ пазари.

Проблемът на пазара ни е, че чакаме ликвидността да дойде отвън, като в същото време външните играчи казват няма как ние да я създадем, докато вие вътрешно не си я направите.

Това е един омагьосан кръг. Като цяло отговорът на външните инвеститори може да се обобщи по следния начин: „След като вие в България не купувате вашите акции, защо очаквате ние да купуваме такива“, заключава Скарлатов.

Така докато не се съживи ритейлът, няма да има импулс. Единственият импулс на борсата е свеж паричен ресурс. Докато такъв няма, няма как нещата да се променят.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Siddique
# 0
14:06 | 18 June 2012
That's an inventive answer to an ineretstnig question
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...