И. Скарлатов: Кризата показа зависимостта в Европа от банките

3319
И. Скарлатов: Кризата показа зависимостта в Европа от банките

Днес няма да говорим за кризата, а по-скоро за изводите, които сме си направили от кризата, коментира Илиян Скарлатов, управляващ партньор в Mane Capital, модератор на панел "Капиталови пазари", по време на "Шумът на парите", който се проведе по-рано днес.

Това ни дава надежда, че вече излизаме от нея и затова какво ще се случва на капиталовите пазари през следващите пет години.

Всъщност, какво показа кризата в Европа на европейските участници на капиталовите пазари? Показа, че има една много силна зависимост на европейските компании от банковия сектор, защото европейските компании са свикнали да се финансират предимно с кредити, заяви Скарлатов.


Второто нещо, което показа, е, че европейските инвеститори спестяват предимно в банкови продукти, тоест те не инвестират толкова в инструменти, които публично се търгуват.

За сравнение, американските компании са два пъти по-малко зависими от банкови институции и няколко пъти повече се финансират от борсови инструменти – облигации и акции и други хибридни инструменти, посочи експертът.

Това показа на Европейския съюз, че всъщност нещо някъде се къса и системата не работи точно така, както би трябвало да работи. Целите, които си постави ЕС, за пръв път са сложени на хартия през февруари тази година в така наречения “green paper”, или „зелен документ“.

В него се поставя началото на създаването на съюз на капиталовите пазари в Европа, посочи управляващият партньор на Mane Capital.

Това е нещо изключително положително и би помогнало за по-лесно движение на капиталите, по-голяма свързаност между всички борси, по-голяма информираност и постигане на по-голям мащаб, за да могат да се финансират малките и средните компании, които през последните години страдат от липса на финансиране, тъй като разчитат изключително на банките.

От друга страна, предоставяйки цяла вселена от пазари под една мрежа, ще помогне инвеститорите да видят, че има много други алтернативи за техните спестявания, освен банките.

Виждаме, че в почти цялата източноевропейска система от капиталовите пазари има вертикална интеграция между фондовата борса и централния депозитар. Има и изключения, разбира се. Например в Хърватия това не стои точно по този начин. Там е имплементиран американският модел, където фондовата борса и централният депозитар са две независими институции, които работят по отделно, посочи Скарлатов.

По-малките пазари са насочени преди всичко към местните инвеститори и това ще продължи да е така, защото местните инвеститори се чувстват най-комфортно на местния пазар, завърши той.

Програмата, както и повече подробности за Шумът на парите, могат да се намерят на profit.bg/forum.

Форумът Шумът на парите се осъществява със съдействието на ВИП спонсорите Уникредит Булбанк, Vivacom и Галакси Инвестмънт Груп, както и спонсорите Трейс Груп Холд, София Интернешънъл Секюритиз, ЛУКС ИМОТИ, консултантска къща Амрита, Peugeot и Борика Банксервиз.

Медийни партньори на събитието са fakti.bg, offnews.bg, novini.bg, kaldata.com, imot.bg, economic.bg, сп. Forbes, сп. Икономика, агенция Фокус, pariteni.bg и SeeNews.

Организационен партньор на събитието за поредна година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.

Българският бизнес

Всичко по темата Шумът на парите

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg