Ил. Скарлатов: БФБ не бе в крак със световните пазари

3041
Ил. Скарлатов: БФБ не бе в крак със световните пазари

„За съжаление, предвид предстоящите парламентарни избори у нас на 5 юли, търговията на БФБ премина скучно, при ниски обеми. Не бяхме в крак с американския пазар. При нас нещата бяха изключително скучни. Единствено по-интересните новини бяха свързани с провелите се ОСА. На някои от събранията се гласуваха доста интерсни дивиденти, като размер", коментира за Profit.bg случилото се през изминалата седмица на борсата изпълнителният директор на Кей Би Си Секюритис - клон България Илиян Скарлатов.

Според него основната изненада дойде при БТК, където акционерите гласуваха за дивидент от 1.25 лв., което дава прилична доходност от 28% на всички сегашни акционери на телекома. Той припомни, че първоначално бе заложен дивидент от 0.51 лв.

„Изключително добра доходност дадоха и книжата на ФНИ България, които акционери гласуваха за дивидент от 0.48 лв., или доходност от близо 60%. При Благоевград БТ не мисля, че имаше някакви изненади, но там интересното бе, че разпределиха 50% от печалбата си между акционерите", коментира Илиян Скарлатов.


Като друго интересно събитие на седмицата бе публикуването на данните за състоянието на бюджета, който реализира дефицит от 281 млн. лв. „Надявам се, че това няма да се задълбочи като тенденция и ще успеем да приключим годината според предвижданията на МФ", посочи експертът.

„Всички очакват резултатите от изборите, които ще определят движението на индексите и настроенията на инвестиоторите през следващите пет дена", допълни още Илиян Скарлатов.

„В САЩ се случиха много интересни неща. Търговията с акциите бе изключително волатилна, както и много волатилен петрол със силно движение надолу. Наистина имаше много публикувани данни от макроикономическа гледна точка - потребителсктото доверие намалява с 6 пункта, до нива от 49.3 единици, безработицата се увеличава с нови 473 хил. души, лошите ипотечни кредити са повече от два пъти спрямо същия период на миналата година и достигнаха 2.9%. Имаше много нервна търговия, изнервени инвеститори, като очаквам още една интересна седмица там. В Европа събитието на седмицата бе встъпването на Швеция като ротационен председател на съюза на 1 юли, а ЕЦБ запази лихвеното равнище от 1%", коментира Илиян Скарлатов.

Според него се виждат някакви светлини като повишаване на потребителското доверие в Германия, малко по-добри показатели и във Великобритания. „Така че, седмицата бе натрупана с данни и от Еврозоната, и от САЩ, а предвид изборите, пак повтарям, у нас нещата бяха много спокойни", обобщи той.

„Що се отнася до очакванията за следващата седмица, трябва да изчакаме да минат изборите, да се преодолее тази неизвестна и да видим обемите, и посоката да бъдат такива, каквито всички бихме искали", каза в заключение Илиян Скарлатов.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка, или продажба на ценни книжа!

Вижте видео коментара на Илиян Скарлатов, изпълнителен директор на Кей Би Си Секюритис - клон България, тук.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg