Има ли връзка между правителството и ръководството на БФБ?

1650
Има ли връзка между правителството и ръководството на БФБ?

Дали евентуална смяна на кабинета и сформирането на нов от опозицията, или излъчването му след редовни парламентарни избори, които предстоят догодина, могат да се отразят върху мандата на представители от ръководството на Българска фондова борса?

Подобна връзка не е лишена от логика, особено когато основен акционер на борсата е Министерството на финансите, а оттам непряко влияние има и политиката на правителството на България.

Като основен акционер на БФБ, на държавата се пада привилегията да има определяща роля при гласуването на решения в Общите събрания на акционерите. Самият факт, че това е така, може да предизвика разсъждения над въпроса до колко политическият елемент отсъства при гласуването на решенията.

На провелото се преди месец ОСА на борсата станахме свидетели на това как част от акционерите пожелаха прекъсване на мандата на някои от СД и избирането на нови ръководни членове. Решението за промяната не бе прието! Този неуспешен акт все пак би трябвало да задейства червената светлина пред сегашното борсово ръководство!

С гласуването на държавата в подкрепа на сегашното управление на практика стана ясно, че членовете на СД имат необходимата политическа подкрепа и се радват на популярност сред сегашния управляващ елит, но не и сред част от инвестиционната общност.

Как е разпределен капиталът на БФБ, извън контролния пакет, контролиран от държавата? Останалите 56% са разпръснати измежду много инвестиционни посредници и търговски банки, доказали, че интересите им могат да се разминават.

Да допуснем, че през годините инвестиционната общност, в лицето на някои инвестиционни посредници, също се радва на популярност сред политическия елит. За подобно нещо свидетелства и новината, че инвестицията в акции е все по-популярна сред политиците.

Да допуснем и че част от сегашното ръководство има твърдата подкрепа на някои от акционерите, в лицето на посредници. От всичко това можем да направим извод, че набирането на мнозинство в ОСА едва ли е трудно начинание при гласуване на спорни точки. Подобна ситуация гарантира суверенитет.

По-интересно е какъв ще е ефектът за борсовото ръководство от смяната на кабинета, формиран от опозиционна политическа сила (или нова коалиция), или от такава, която досега не е била парламентарно представена у нас?

Разбира се, тук само може да гадаем за това, защото за влияние може да говорим тогава, когато новата сила декларира, че изобщо има някаква визия за развитието на капиталовия пазар. Но едно поне е почти сигурно. Не е изключено членовете на сегашния съвет на директорите да застанат на кръстопът. Посоката ще зависи от това до колко те са популярни сред новата управляваща класа и дали тази класа също няма свои фаворити сред инвестиционната общност.

От днешна гледна точка промяната на БФБ може да дойде едва при смяна и на управлението.

Ако се стигне до смяна обаче, не бива да забравяме златното правило за България –освободените от един пост лица, получават нови длъжности в компенсация.

Въпросът за мандата на членовете на директорите и техния имунитет не бива да се забравя и когато дойде времето за продажба на държавния дял в борсата и избора на бъдещия купувач!

Още по темата:

БФБ свиква извънредно общо събрание за преизбиране на Съвета на директорите

КФН проверява валидността на мандатите на членовете на настоящия СД на БФБ

Ръководството на БФБ поиска право на отговор по повод публикации в медия

Борсата поиска становище от Агенцията по вписвания относно мандата на СД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg