Има пазар, на който дивидентната доходност е над съотношението PE

6361
Има пазар, на който дивидентната доходност е над съотношението PE

Каква е идеалната инвестиция? Тази, която се отличава с висока дивидентна доходност и ниска финансова оценка (в допълнение: с ниско ниво на дълг, което да намалява възможността от фалит).

Или казано по друг начин, търгуващите биха се радвали на инвестиция, която се отличава с по-висока дивидентна доходност от съотношението цена/печалба. И докато това звучи идеално на теория, е почти невъзможно да се срещне във финансовия свят.

Например щатският пазар се отличава със съотношение цена/печалба от 24, а дивидентната му доходност е едва 2%.


И все пак има един такъв пазар и сектор, където това явление се наблюдава, коментира Питър Чърчъс, автор на изданието Churchouse Letter. Пазарът е Хонконг, а с подобни съотношения се отличават големите китайски строителни компании.

Питър Чърчъс е инвеститор с 35-годишен опит на азиатските пазари, от които 16 години във финансовата институция Morgan Stanley. Той напуска банката и основава свой собствен хеджфонд.

„Знаете ли, че има място, където дивидентната доходност е по-висока от съотношението Р/E”, пита Чърчъс в интервю за финансовото издание Daily Wealth. “Тази ситуация в момента съществува в Хонконг“, коментира още експертът.

Портфолио мениджърът е директор в голяма китайска строителна компания, листната в Хонконг. Тя плаща дивидентна доходност в рамките на 5-6%, като в същото време се отличава със съотношение дълг/собствен капитал от едва 3%. Или казано по друг начин: тя е минимално задлъжняла и не е заплашена от фалит по това направление.

Много китайски строители изплащат дивидентна доходност от над 5%, като в същото време имат бъдещо съотношение от около пет. Такива компании включват имена като Country Garden, Shimao Property, Agile Property, Guangzhou R&F Properties, и KWG Property.

Какъв е най-простият начин да бъдат изтъргувани тези компании от международните инвеститори?

„Просто дръжте големите H-компании“, съветва Чърчъс.

А това е лесно. Инвеститорите могат да направят това посредством индексния фонд iShares China Large-Cap Fund, който държи в портфейла си „големите H-компании.“

Според данни на сайта на iShares, този фонд се търгува в момента при едноцифрено съотношение цена/печалба и се отличава с дивидентна доходност в размер на 4.45%.

И макар да не е залог само на китайските строителни предприемачи, те също се включват и са представени в индекса. Но пък за сметка на това индикаторът е много по-сигурен, както и все още много евтин, смята експертът.

„Трябва да сте готови да инвестирате в големите H-компании и да ги забравите за няколко години. Това според мен ще ви направи впоследствие щастлив човек“, прогнозира още Чърчъс.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg