Има пазар, на който дивидентната доходност е над съотношението PE

5426
Има пазар, на който дивидентната доходност е над съотношението PE

Каква е идеалната инвестиция? Тази, която се отличава с висока дивидентна доходност и ниска финансова оценка (в допълнение: с ниско ниво на дълг, което да намалява възможността от фалит).

Или казано по друг начин, търгуващите биха се радвали на инвестиция, която се отличава с по-висока дивидентна доходност от съотношението цена/печалба. И докато това звучи идеално на теория, е почти невъзможно да се срещне във финансовия свят.

Например щатският пазар се отличава със съотношение цена/печалба от 24, а дивидентната му доходност е едва 2%.


И все пак има един такъв пазар и сектор, където това явление се наблюдава, коментира Питър Чърчъс, автор на изданието Churchouse Letter. Пазарът е Хонконг, а с подобни съотношения се отличават големите китайски строителни компании.

Питър Чърчъс е инвеститор с 35-годишен опит на азиатските пазари, от които 16 години във финансовата институция Morgan Stanley. Той напуска банката и основава свой собствен хеджфонд.

„Знаете ли, че има място, където дивидентната доходност е по-висока от съотношението Р/E”, пита Чърчъс в интервю за финансовото издание Daily Wealth. “Тази ситуация в момента съществува в Хонконг“, коментира още експертът.

Портфолио мениджърът е директор в голяма китайска строителна компания, листната в Хонконг. Тя плаща дивидентна доходност в рамките на 5-6%, като в същото време се отличава със съотношение дълг/собствен капитал от едва 3%. Или казано по друг начин: тя е минимално задлъжняла и не е заплашена от фалит по това направление.

Много китайски строители изплащат дивидентна доходност от над 5%, като в същото време имат бъдещо съотношение от около пет. Такива компании включват имена като Country Garden, Shimao Property, Agile Property, Guangzhou R&F Properties, и KWG Property.

Какъв е най-простият начин да бъдат изтъргувани тези компании от международните инвеститори?

„Просто дръжте големите H-компании“, съветва Чърчъс.

А това е лесно. Инвеститорите могат да направят това посредством индексния фонд iShares China Large-Cap Fund, който държи в портфейла си „големите H-компании.“

Според данни на сайта на iShares, този фонд се търгува в момента при едноцифрено съотношение цена/печалба и се отличава с дивидентна доходност в размер на 4.45%.

И макар да не е залог само на китайските строителни предприемачи, те също се включват и са представени в индекса. Но пък за сметка на това индикаторът е много по-сигурен, както и все още много евтин, смята експертът.

„Трябва да сте готови да инвестирате в големите H-компании и да ги забравите за няколко години. Това според мен ще ви направи впоследствие щастлив човек“, прогнозира още Чърчъс.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg