Имало една време БФБ...

2501
Имало една време БФБ...

Да си представим, че сме някъде в близкото бъдеще. На върха на капиталовата хранителна верига стоят пет световни борси. Многообразието от днес е претопено. Консолидацията на регионалните пазари също приключи. Реките от капиталови потоци текат ли текат, намерили отдавна своя най-безболезнен път за себе си да достигнат до морето, наречено икономика.

В тези безлични времена Българска фондова борса е със статут на регионална борса - един от малкото оцелели и устояли на времето пазари от малък на времето си калибър. Тя е филиал на една от петте финансови столици на света и в тази си роля, централата в София разпределя ежедневно огромно количество ресурс между онези компании, които нямат място сред гигантите от Големите 5.

Всичко това от само себе си подсказва, че познатите ни от днес съседни пазари, с които така обичаме да се сравняваме, са претопени в регионалната Българска фондова борса.

Това е сценарият, който някак си от само себе си се роди от идеята на правителството да потърси стратегически инвеститор за своя дял от капитала на Българска фондова борса, като целта на мероприятието ще е развитие на капиталовия ни пазар с влияние на регионален играч.

Но какви са реалностите днес. Пазарната капитализация на Българска фондова борса е 11.24 млрд. лв. Оборотът на регулиран пазар е 635 347 лв., а като се добавят и сделките на извънрегулирания пазар дневният оборот не надвишава 1 милион в BGN. „Колкото оборотът на една баничарница с добро местоположениe", както обичат да се шегуват някои представители от пазара. Няма търсене, няма и предлагане, и всички са в очакване на Годо. Това е статуквото на капиталовия ни пазар от много време насам.

Но може ли това статукво да се наруши и какъв може да е шокът, който да разтърси и изправи на крака бъдещият регионален бик от тежестта на безличното му битие днес? Това попитахме експерти от пазара ни.

„На първо място трябват пари, а онези, за които смятат инвеститорите, че стоят настрани, едва ли са предназначени за тази цел", коментира Гено Тонев, инвестиционен консултант в Юг Маркет Фонд Мениджмънт.

На второ място, според експерта трябва да дойдат други играчи, „освен двама-тримата местни спекуланта и фондове". Гено Tонев сподели, че каквито и възможности за търговия да предлага пазарът ни, без свеж ресурс и инвеститори, нищо не може да се направи.

„Единствената сила, която може да разклати пазара от статуквото му днес са евентуално шокови новини зад граница, страхът и паниката", смята Гено Тонев.

„Процесът на концентрация на борсовите оператори тече с пълна сила в момента, като инвеститорите бягат от неликвидните пазари", коментира Владислав Панев, член на СД на Статус Капитал. „Тази тенденция може да бъде спряна или поне забавена с предлагането на подходящи инструменти на БФБ".

Като такива той посочи търговията с деривати и опростяването на режима на къси продажби и маржин покупки, които биха увеличили и оборота. „Добрият сценарий за 2010 година ще бъде пускането на пакети от големи енергийни компании, собственост на държавата. Тогава съм убеден, че много чуждестранни инвеститори ще се насочат към БФБ", сподели експертът.

Владислав Панев не пропусна да спомене и Централния депозитар, който трябва да се „свърже с аналозите си от развитите пазари, така че достъпът на чужденците до нашата борса да стане по-евтин и лесен".

„Търговията с ДЦК (особено в момент, когато Министерството на финансите увеличава емисиите) също би разнообразила "стоките на рафта" на българския борсов оператор", смята той, предупреждавайки, че „ако тези неща не се случват, инвеститорите ще продължат да бягат към чуждестранни пазари, а съвсем скоро това ще направят и малкото качествени компании, които все още се търгуват тук".

Намираме се някъде в обозримото бъдеще. На върха на капиталовата хранителна верига стоят пет световни борси. Многообразието от днес е претопено. Консолидацията на регионалните пазари също приключи. Реките от капиталови потоци текат ли текат, намерили отдавна своя най-безболезнен път за себе си да достигнат до морето, наречено икономика.

В тези безлични времена Българска фондова борса е забравено минало, а София е просто част от пейзажа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

optimist
# 0
01:12 | 5 December 2009
Parite na BFB 6e se vurnat ne po rano ot 2011
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg