Инвеститорите отново показаха своята незаинтересованост

1929
Инвеститорите отново показаха своята незаинтересованост

Приключи поредната скучна седмица на Българска фондова борса. Инвеститорите показаха за пореден път, че не са заинтересовани към акциите на българските компании и не бяха особено активни на пазара. Доказателство за това са сравнително ниските обороти, които варираха от порядъка на 1 млн. лв. среднодневно. Това коментира специално за Profit.TV Николай Кичуков, брокер в ЕЛАНА Трейдинг.

„Въпреки умерения оптимизъм на световните пазари, у нас индексите не можаха да намерят ясна посока през цялата седмица", посочи експертът. „В крайна сметка SOFIX успя да приключи седмицата с повишение от 1.16%. Малко по-добре от него се представиха акциите от индекса BG 40, който отчете ръст от 1.48% на седмична база, а BG TR30 отбеляза само 0.64% повишение. Единствено имотния BG REIT затвори на отрицателна територия с понижение от 1.56%".

Николай Кичуков изброи и компаниите, с чиито акции бе реализиран най-голям оборот през изтеклите пет борсови дни. „През седмицата, с най-голям оборот, могат да се отличат книжата на Софарма, които регистрираха общо 657 хил. лв. оборот. Следват акциите на ПИБ (591 хил. лв. оборот), Форуком фонд имоти (425 хил. лв. оборот) и Българска роза - Севтополис (309 хил. лв. оборот)", обяви брокерът.

По отношение на сделките, той коментира, че вероятно не е изненада за никого, но най-много сделки се сключиха с книжата на ЦКБ - 333 на брой, следвани веднага от ПИБ - общо 176 сделки.

„От отделните акции най-добре се представиха тези на Софарма Логистика", каза Николай Кичуков. „Компанията добави близо 25% към пазарната си капитализация, което може би се дължи на обявеното преди няколко дни вливане в по-голямата Софарма Трейдинг. Следват книжата на Етропал, добавили 9.28% и тези на ЕМКА с +8.4% нагоре".

От по-ликвидните компании брокерът изтъкна акциите на Оргахим и на ПИБ, съответно добавили 6.25% и 7.93% към стойността си. Повишението при Енемона е от 3.68%, а Химимпорт е от +2.37 на сто.

Губещите компании през седмицата бяха сравнително по-малко. "Следва да се добави, че най-лошо се представи Форуком фонд имоти със загуба от 20% от стойността си и Юрокапитал Битекс, също с минус 20%", добави Николай Кичуков.

Брокерът не очаква кой знае каква рязка промяна в настъроенията и през следващата седмица.

„През идващите дни не се очакват кой знае какви корпоративни събития от България, така че не очаквам сентимента на инвеститорите да се промени много", коментира експертът. „Според мен ще наблюдаваме поредната скучна седмица, без някаква промяна в настроението".

Според него борсовите играчи ще останат по-скоро в изчаквателна позиция, до седмицата след 25 януари, когато ще бъде първото по-сериозно изпитание за пазара. „Тогава ще започне търговията с правата за привилегированите акции на Енемона, което ще покаже и настроенията на инвеститорите за следващата година", каза в заключение Николай Кичуков.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа!

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg