Инвестицията, която никога не губи

5683
Инвестицията, която никога не губи

Всички професионални инвеститори знаят, че на фондовите пазари не само се печели. Останалите, които все още не са го разбрали, е много възможно да го научат по трудния начин. Дори и гениални инвеститори като Уорън Бъфет грешат.

Миналата година например бе много тежка за Бъфет с няколко големи залога, които му донесоха сериозни загуби.

Един от най-известните цитати на Бъфет е „Правило номер едно – никога не губи пари. Правило номер две – виж правило номер едно“. Дори и оракулът от Омаха обаче, излезе от една от губещите си инвестиции – тази в британската търговска верига Tesco, превръщайки „загубата на хартия“ в „реална“.


Вижте още: 13 цитата на Бъфет от последното му писмо към акционерите 

Има обаче една инвестиция, която в исторически аспект никога не е губела пари на инвеститорите. И тя е...  S&P 500.

Според изследване на Yardeni Research, от 1950 година насам индексът S&P 500 е регистрирал 35 корекции от над 10%, включително и спада от началото на тази година. Всеки път оптимизмът е надделявал и индексът е регистрирал по-висок връх отпреди началото на корекцията. Това е 100% успеваемост.

Как инвеститорите биха могли да се възползват от това?

Посредством нискоразходен индексен фонд базиран на индекса, при което ако историята продължи да се повтаря, инвеститорите ще се облагодетелестват от потенциалното повишение на S&P 500 до нова по-висока стойност.

Има две ключови неща обаче, които инвеститорите трябва да следват по пътя към успеха.

На първо място е необходимо да разполагат с време. Например при всяка от корекциите в края на 90-те години на миналия век, закупилите инструмента инвеститори, биха регистрирали печалби в рамките на седмици, или месеци.

Тези обаче, които са купили инструмента малко преди пика, достигнат по време на интернет-балона, е трябвало да чакат достигането на нов връх търпеливо, в продължение на години. Тоест времето е приятел на инвеститорите, но то също така е ресурс, който те трябва да могат да си позволят.

Както казва Бъфет в последното писмо към акционерите на неговия фонд „Никога не знам какво ще правят пазарите за период от ден, седмица, месец, или година. Никога обаче и не съм смятал, че това е важно. След 10, 20, или 30 години, съм уверен, че акциите ще са на много по-високи ниво, отколкото са в момента“.

Вторият ключ към успех на стратегията е регулярното инвестиране във фонда базиран на широкия индекс.

Ако направите само една инвестиция, която може да съвпадне с момент преди корекция, то може да ви се наложи да чакате дълго и потенциалната печалба да не е особено голяма. Ако правите това редовно обаче, ще осреднявате инвестицията си, включително и в моменти, когато сте на загуба. Това ще ви подсигури спокойствие и потенциално по-висок доход до следващия връх.

Инвестиция в индексен фонд базиран на S&P 500 ще ви даде експозиция и до дивидента плащан от много от компонентите му. Нетния дивидент на инвеститорите в подобен род нискоразходен фонд може да достига до 2% на година. Това е доста добър процент в свят на изключително ниски лихви.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

имало дребни проблеми
# 0
12:03 | 12 March 2016
" АМАн от тоя БЪфетчиев..Ако нормален човек влезе и излезе от магазините където е инвеститор ..уврежданията от нагло престъпна античовешка техника са такива че този бъфет трябваше да е разорен отдавна" Подават проучващи
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg