Ир. Христова: Удар върху доверието към пазара

1426
Ир. Христова: Удар върху доверието към пазара

 „И днешната търговия ще мине под знака на новината за започналата процедура по несъстоятелност на Мостстрой", коментира Ирина Христова, брокери във ФК Евър, за Profit.bg.

Според Христова това безспорно и за голямо съжаление е тежък удар за целия пазар, и най-вече удар върху доверието на инвеститорите в българската борса.

"Смятам, че вниманието на борсовите играчи отново ще бъде съсредоточено върху двете холдингови структури на Божков, като потърпевши могат да бъдат и други дружества, при които се наблюдава висока задлъжнялост или недоверие в собствениците", каза в заключение експертът.

Пазарната капитализация на Мостстрой се срина в четвъртък с близо 88.0%, до 0.181 лв. за лот. Инвеститорите се освободиха от 457 748 акции на инфраструктурната компания. Това се случи непосредствено след оповестената в сряда вечерта информация за депозирани молби за откриване на производство по несъстоятелност на Мостстрой и неговите дъщерни дружества - Мостстрой-Пловдив, Мостстрой-София и Мостстрой-Велико Търново.

Новината от Мостстрой повлече след себе си и книжата на Холдинг Пътища, които и без друго инвеститорите недолюбваха особено през последните месеци и дни. Акциите на холдинга се обезцениха в четвъртък с 32.39%, до 0.601 лв. за лот. Разпродадени бяха 165 184 книжа от капитала на дружеството.

Индексите на БФБ-София записаха поредното си понижение вчера - SOFIX (-0.75%, 373.64 пункта), BG 40 (-0.92%, 113.98 пункта), BG REIT (-1.50%, 41.39 пункта) и BG TR30 (-1.56%, 292.34 пункта).

Общо на регулиран пазар в четвъртък се изтъргуваха ценни книжа за 1.17 млн. лв. Обект на търговия бяха акции от 68 емисии. Повишение в цената има при 22 от книжата.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg