Иван Такев: Осем компании отговарят на критериите за къси продажби в момента

1062
Иван Такев: Осем компании отговарят на критериите за къси продажби в момента

Осем са емисиите, които отговарят на изискванията за ликвидност за къси продажби, заяви в специално интервю за Profit TV Иван Такев, оперативен директор и директор дирекция „Търговия“ на БФБ.

Компаниите са Химимпорт, Софарма, Централна Кооперативна Банка, Еврохолд България, Индустриален Холдинг България, Първа Инвестиционна Банка, Монбат и Зърнени храни България.

Днес обаче този списък може да претърпи известна промяна, като крайният състав ще бъде оповестен в бюлетина на борсата.

Петнадесет дружества са увеличили капитала си посредством издаване на права, набраната сума е 322.7 млн. лева. Тя е по-голяма от набрания капитал за цялата изминала година. Естествено, миналата година броят на новодошлите компании е бил много по-голям.

В условията на финансова криза обаче тази цифра не е лоша, заключи Такев.

Основните проекти на борсата са за развитие и подобряване на инфраструктурата, привличане на емитенти от други държави, популяризация на борсата и предлагането на нови продукти, услуги и пазари, коментира още Такев.

Основната инвестиция на БФБа за тази година вече е направена и това бе подмяната на съществуващата система за търговия с търговската платформа XETRA.

Някакви мащабни инвестиции за 2008 г. не се налагат, но през следващата ще се инвестира за нови пазари, нови търгуеми продукти, включително и деривативни такива.

Всички оценяват популяризацията на борсата през последните години и това, което бе направено в тази насока. В период на финансова криза, какъвто е текущият период, набирането на емитенти е по-сложен процес, коментира още Такев.

Той каза още, че много от планираните първичните публични предлагания бяха отложени за по-благоприятен момент, но това не означава, че борсата не е популярна измежду бизнеса.

В тази насока БФБ ще продължи действията по популяризацията, включително и организирането на "роудшоута". Наскоро бе подписан меморандум с Българската агенция за инвестиции, с която съвместно ще бъде проведен български ден на изложението във Франкфурт през септември.

На 14 август стартират дългоочакваните къси продажби. От техническа гледна точка всичко би следвало да е наред, тъй като борсата предприе необходимите мерки за това, включително синхронизира действията с ЦД, посочи Такев.

Друг е въпросът обаче до колко посредниците ще са склонни да предлагат този нов вид услуга. Както маржин покупката, така и късите продажби представляват заем от страна на посредника - в единия случай на парични средства, в другия на ценни книжа. Това изисква посредниците да анексират договорите със своите клиенти. Те ще трябва да имат и по-голяма преценка на клиентите си, заяви още Такев.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg