К. Абрашев: Без сериозна динамика на БФБ и днес

1319
К. Абрашев: Без сериозна динамика на БФБ и днес

„Не очаквам значителна динамика в рамките на последната за седмицата сесия и едва ли ще видим нещо по-различно от това, което наблюдавахме в четвъртък, а именно вяла търговия и изменение на индексите в тесни граници", коментира Константин Абрашев, портфолио мениджър в БенчМарк Асет Мениджмънт, за Profit.bg.

Дали пазарът ще затвори под или над нулата ще зависи от сделки по позициите, които поддържат търговията през последните седмици, но това не може да е фактор, който определя всеобщото настроение на БФБ, посочи още експертът.

Индексът на сините чипове на БФБ - SOFIX, успя да обърне посоката си в четвъртък, като регистрира минимален ръст от 0.02%, до 392.24 пункта. В зелено се оцвети още и BG REIT (+0.64%, 41.03 пункта).

Сериозен спад наблюдавахме при BG 40, чиято стойност намаля с 1.0%, до 111.27 пункта. Индексът BG TR30 се размина с понижение от само 0.04%, до 294.19 пункта.

Общият оборот на регулиран пазар достигна 673 533 лв. През деня се търгуваха акции от 60 емисии. Повишение в цената имаше при 32 от книжата.

Вчера станаха ясни и промените в базите на българските индекси. Да припомним, че от структурата на SOFIX се изваждат ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ, М+С хидравлик АД, Неохим АД, Оловно цинков комплекс АД, Оргахим АД, Спарки Елтос АД, ТБ Корпоративна търговска банка АД, Трейс груп холд АД, Холдинг Пътища АД.

На тяхно място, до запълване на бройката от 15 компании, влизат Адванс Терафонд АДСИЦ, Стара планина Холд АД, Зърнени Храни България АД, Доверие Обединен Холдинг АД.

Прави впечатление, че в базата на SOFIX ще бъдат три компании от групата на Химимпорт АД - Химимпорт АД, ЦКБ и Зърнени Храни България АД.

Да припомним, че една от въведените през лятото промени в изчисляването на индексите бе за ограничаване влиянието на компании от една икономическа група в отделните индекси.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg