К. Абрашев: Възможен е натиск върху индексите днес

1820
К. Абрашев: Възможен е натиск върху индексите днес

„Добрите корпоративни резултати в САЩ и Европа успяват да поддържат оптимизма на пазарите през последните седмици, като проблемите в Южна Европа остават встрани от вниманието на инвеститорите", коментира за Profit.bg Константин Абрашев, портфолио мениджър в БенчМарк Асет Мениджмънт.

Според експерта е въпрос на време акцентът да падне върху тях, което ще разколебае по-слабите икономики.

„В очите на международните инвеститори ние се числим към уязвимите на катаклизми страни", посочи Константин Абрашев. „Още в рамките на вчерашната сесия на БФБ видяхме опити да се пласират по-големи обеми по някои по-ликвидни позиции, което натисна пазара надолу".

„Смятам, че и днес опитите да се прехвърлят тези пакети ще продължат и ако не се стигне до намиране на уговорен купувач вероятно тези позиции ще натежат на индексите в рамките на днешната сесия", каза в заключение експертът.

Индексите на БФБ започнаха новата седмица разнопосочно. Понижение в стойностите си отчетоха SOFIX (-0.58%, 421.06 пункта) и BG TR30 (-0.25%, 322.49 пункта). Ръст се наблюдаваше при BG 40 (+0.20%, 117.78 пункта) и BG REIT (+0.72%, 42.03 пункта).

Общият оборот на регулиран пазар доближи 614 хил. лева. През деня се сключиха сделки с акциите на 60 компании. Повишение в цената имаше при книжата на 19 от дружествата.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg