К. Гарчев: На хоризонтa не се задава катализатор за промяна

1616
К. Гарчев: На хоризонтa не се задава катализатор за промяна

„Пазарът продължава да трупа негативи на фона на патовата ситуация по отношение проблемите с ликвидността и едва началото на дългия и несигурен процес по разрешаване на бюджетната и дългова криза в Гърция", коментира за Profit.bg Кирил Гарчев, главен дилър в Булброкърс.

Единствената, според експерта, добра новина в случая е, че ограниченият интерес към борсата предотвратява значителен натиск върху цените на акциите и дори при някои компании от експортния сектор, които показаха значително възстановяване на оперативните резултати, има интерес за акумулиране на позиции.

„Изключително неприятно впечатление прави и фактът, че от основните индекси в Централна и Източна Европа по-слаб ръст спрямо март 2009 г. има единствено борсата в Латвия", добави Кирил Гарчев.

„Като цяло трудно бихме могли да очакваме промяна към по-добро през днешната търговия, а катализатор за промяна като че ли не се забелязва на хоризонта", каза в заключение експертът.

Борсовата търговия във вторник приключи с понижение на три от четирите официални индекса на Българска фондова борса. Индексът на „сините чипове" SOFIX записа поредно понижение вчера. В случая то бе от 0.44%, до 419.20 пункта.

Спад се наблюдаваше и при BG 40, който индекс загуби във вторник 0.73% от стойността си и затвори борсовата сесия на 116.92 пункта. В червено се оцвети и BG TR30. Изменението при него е от минус 0.38%, до 321.26 пункта.

Единственият ръст бе за BG REIT - в рамките на 0.50%, 42.24 пункта.

Във вторник се сключиха сделки с акциите на 64 компании. Ръст в цената имаше при книжата на 27 от дружествата.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg