К. Гарчев: Непосредствената картина не е оптимистична

1634
К. Гарчев: Непосредствената картина не е оптимистична

„Непосредствената картина на пазара не изглежда оптимистична", коментира за Profit.bg Кирил Гарчев, главен дилър на Булброкърс. „Епизодичните прехвърляния по отделни позиции, макар генериращи общ оборот на борсата около средните нива за последната година, всъщност маскират задълбочаващата се криза на пазара и оттегляне на спекулативния интерес".

Така например, посочи експертът, най-добре представилата се позиция през вчерашната търговия, тази на Стара планина Холд АД, се реализира при оборот от 2 669 лв. „Макар и добра компания, е видно, че никой не би могъл да спечели адекватно при подобна ликвидност, освен при преоценка на портфейла си", допълни още Гарчев.

„Ако споменем и факта, че SOFIX е „затворен" в рейндж от няколко пункта, напоследък, за първи път от началото на кризата, се наблюдава отчетливо разминаване между движенията на индексите на борсата и колебанията в държавния риск", заяви Кирил Гарчев. „В този смисъл, случайното „блуждаене" около настоящите нива изглежда единствената реална перспектива пред пазара, а идеята, че е дошло време за пускане на дериватите за търговия, е достатъчно да погледнем какво се случва с тях на борсата в Румъния".

Индексите на БФБ приключиха сесията в понеделник с понижения. Загубите при тях бяха както следват - SOFIX (-0.31%, 424.53 пункта), BG 40 (-0.36%, 117.63 пункта), BG REIT (-0.09%, 44.05 пункта) и BG TR30 (-0.12%, 327.87 пункта).

Общият оборот на регулиран пазар достигна 1.67 млн. лв., дължащ се главно от търговията с малко на брой финансови активи. През деня се сключиха сделки с акции от 66 емисии, като повишение в цената наблюдавахме при 33 от тях.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Дрзновен
# 0
10:03 | 9 March 2010
А заща са ви нужни спекуланти да ви движат борсата,вие какви сте...инвеститори или просто сте големи спекуланти и то нашити ...затова май,май ...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg