К. Гарчев: Вероятността от пауза и консолидация е голяма

1504
К. Гарчев: Вероятността от пауза и консолидация е голяма

„През последните дни все по-често задаваният въпрос е изчерпа ли се потенциалът на краткосрочно поскъпване? И въпреки че предпочитам да не посочвам очаквания за пазара, а по-скоро вероятност за развитие, си струва да отбележа едно проучване в Блумбърг. Според него през цялата история на индексите, около 85% от наблюдаваните дългосрочни дъна са се формирали постепенно и с наличието на значително връщане към ниските нива на акциите, където инвеститорите имат възможност да проверят „допускането си", че съществува стабилен интерес за покупки. От друга страна обичайното bear market rally е с магнитуд от около 25-35%, т.е. независимо от факта дали в момента сме в началото на нов устойчив средносрочен тренд можем да допуснем, че вероятността от пауза и консолидация е голяма", коментира главният дилър на Булброкърс Кирил Гарчев за Profit.bg.

„Вероятно текущото поскъпване все още не е завършило, но както SOFIX, така и някои от „звездите" на движението, като Химимпорт и Първа инвестиционна банка показват необходимост от корекция, а повишената предпазливост на спекулантите да запазят бързите си печалби от последните седмици би могло да бъде допълнителна тежест за индексите", допълни Кирил Гарчев.

Движението на българските индекси от вчера бе разнопосочно, а изменението в стойността им минимално. В червено се оцветиха SOFIX (-0.02%, 377.80 пункта) и BG40 (-0.33%, на 102.62 пункта). Повишение отчетоха съответно BG REIT (+0.43%, 39.85 пункта) и BG TR30 (+0.26%, 276.74 пункта).


Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка, или продажба на ценни книжа!

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg