Къде са близо 5 млрд. лв. от капитализацията на БФБ-София (  5BT 6D5 5SV 2EL EV6  )

2388
Къде са близо 5 млрд. лв. от капитализацията на БФБ-София

Общата пазарна капитализацията на БФБ-София нарасна от 10.754 млрд. лв. в края на 2010 г. на 12.435 млрд. лв. към 31 декември 2011 г. По последни данни тя вече е 12.656 млрд. лв.

Но къде са близо 5 млрд. лв. от капитализацията? Формирана е от пет компании, чиито мажоритарни собственици контролират над 90% от капитала на дружеството или слабо ликвидни компании, чийто сделки съставляват минимална част от оборота на борсата, или веднъж на няколко месеца/година.

Да, точно така. Лидерите по пазарна капитализация днес на родната борса са Енергони, БТК, а в челото са още Арко Тауърс АДСИЦ, ЕВН България Електроразпределение и ДЗИ.


Нека започнем с лидерa Енергони. Основната дейност на компанията с капитал от 547 млн. лв. (с основни активи два патента за изобретения „метод за изграждане на вятърна електроцентрала) е пряко ангажирана с осъществяването на проекти в областта на ветро - енергийните паркове.

Любопитно е да се отбележи, че „тъй като проектът е в начален етап на развитие, към момента не може да бъде предоставена по-детайлна информация", бе обявено преди време от дружеството.

През изминалата година компанията реализира загуба от 570 хил. лв., срещу 354 хил. лв. за 2010 г.

Случаят с Арко Тауърс АДСИЦ е малко по-различен. През ноември 2007 г. на борсата са изтъргувани 7 акции на дружеството на цена от 1000 лв. Това определя и настоящата капитализация от над 652 млн. лв., представляващи над 5% от тази на борсата.

За 2011 г. компанията има загуба от 142 хил. лв., спрямо отрицателен финансов резултат от 187 хил. лв. за година по-рано.

Проблемът с останалите три компании е по-скоро техният фрий флоут (свободно търгуемите акции). Та, изключвайки тези близо 5 млрд. лв. от капитализацията на борсата ни, излиза, че на нея се търгуват (доста силно казано) дружества за 7.6 млрд. лв., или по-малко от 4 млрд. евро.

За сравнение, пазарната оценка на Apple към момента е приблизително 630 млрд. лв, или около 83 пъти по-голяма от тази на листваните на БФБ-София компании, без изброените по-горе пет примера.

Кога ли ще ги стигнем американците, т.е. Apple?

Българска телекомуникационна компания АД-София, 5BT – профил и борсова статистика
ЗПАД ДЗИ-София, 6D5 – профил и борсова статистика
Арко Тауърс АДСИЦ , 5SV – профил и борсова статистика
Енергони АД-София, 2EL – профил и борсова статистика
ЕВН България Електроразпределение АД, EV6 – профил и борсова статистика

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Megaan
# 0
18:05 | 12 May 2012
It's great to read something that's both enjoyable and provides pragmatidsc solutions.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg