Как да се облагодетелствате от евентуално поскъпване на петрола?

3626
Как да се облагодетелствате от евентуално поскъпване на петрола?

Петролът продължава да регистрира многогодишни минимуми, като днес брентът се понижи до ново дванадесет годишно дъно и се търгува при нива от около 30.5 долара за барел с доставка през февруари.

И докато на всички е ясно, че цената на суровината не може да стане нула, специалистите са се заели със сложната, почти невъзможна задача, да определят докъде ще поевтинее „черното злато“.

Първи за цени на петрола от 25-30 долара започнаха да говорят от Goldman Sachs още преди няколко месеца, докато суровината се търгуваше над 40 долара за барел. Тогава тези прогнози изглеждаха почти нереалистични за пазарните участници.


Вчера от Morgan Stanley заявиха, че петролът може да поевтинее до 20-25 долара за барел, ако поскъпването на долара продължи.

MS: Брентът може да поевтинее до 20 долара за барел 

Днес стана ясно, че големите институционални инвеститори са намалили бичите си залози за петрола до най-ниските им нива от 2010-та година насам.

Страните от ОПЕК са в ценова война с щатските производители, а прогнозите за ръста на световното потребление за тази година вече бяха на няколко пъти занижени от водещи организации, сред които и Международната агенция по енергетика.

Когато към всичко казано дотук добавим сериозните опасения на пазарните участници за „трудно приземяване“ на китайската икономика, то „перфектната буря“ за петрола може би е вече факт. Известно е, че обикновено именно при подобни условия на краен песимизъм често се постигат дъна и се проявяват най-добрите инвестиционни възможности.

Дали петролът ще падне до 25, или 20 долра за барел, не е толкова важно. Важно е колко бързо и докъде ще се възстанови цената.

Дори песимистите от Goldman Sachs прогнозират средна цена на петрола за тази година от 44 долара за барел. Тоест и те не смятат, че настоящите крайно ниски цени на суровината ще се запазят за дълъг период през годината.

Общо взето ползите за масовите потребители от толкова ниска цена на петрола вече са изчерпани. Горивата например, са почти при нивата си от миналата година, когато цената на петрола бе с около 30% по-висока. Казано по друг начин, поевтиняването на петрола, вече не се отразява в посока поевтиняване на бензина и дизела по родните бензиностанции.

Вижте още: Какво означава ниската цена на петрола?

И докато това е вярно, вярно е също така, че далеч по-чувствителна е цената на бензина и дизела към повишението в цената на петрола на международните пазари. Тоест повишение в цената на петрола може да има крайно негативно въздействие върху цените на бензина и дизела, в посока нагоре.

Как да се възползвате от поскъпването на петрола?

Покупка на петролни фючърси на стоковите пазари

Най-логично звучи покупка на петролни фючърси на международните стокови пазари. В това обаче инвеститорите могат да срещнат няколко проблема. На първо място, невъзможност да се застраховат от поскъпване на петрола в един по-дългосрочен план (традиционно се търгуват фючърси, изтичащи след месец-два).

Частично това неудобство се преодолява с така нареченото „автоматично прехвърляне“ на конкракта за следващия месец, при изтичане на настоящия. Това обаче също може да е съпроводено със значителни загуби, поради силната волатилност при изтичането на контрактите.

На второ място, фючърсите на петрола са доста скъпи и обикновено изискват по-голяма гаранция, съответно по-голяма сметка. Това ги прави често недостъпни и не особено удобни за търговия от по-малките инвеститори.

Търговията с фючърси е и особено волатилна и би могла да доведе до сериозни загуби за инвеститорите, особено при наближаването на крайната дата за търговия с тях и ползване на ливъридж.

Индексни фондове базирани на цената на петрола

Много по-удобен начин е да се търгуват индексни фондове, базирани върху цената на петрола. Най-големият подобен фонд е United States Oil Fund.

За по-спекулативните инвеститори има и така наречени ливъриджни фондове, базирани на цената на петрола, които са в пъти по-чувствителни към промяната й. Пример за това е фондът ProShares Ultra Bloomberg Crude Oil - борсово търгуван фонд с ливъридж, който използва заемен капитал, колкото е и основният му капитал.

Или казано по друг начин, 1% промяна в цената на петрола води до два процента доходност, или загуба за инвеститорите.

Покупка на петролна компания

Да си купите акции на петролна компания, е друг начин за експозиция към цената на петрола. Традиционно цените на акциите на този род компании се движат в унисон с цената на суровината. Помислете обаче, за акции от голяма компания с традиции в сектора, по възможност и стабилен дивидент.

Стойте далеч от така наречените шистови производители на петрола, които са много по-чувствителни към изменението в цената петрола. Освен големи печалби, при потенциално възстановяване на суровината, тези компании могат да донесат и големи загуби. Този род компании се отличават и с висока нива на задлъжнялост и ще са в крайно неприятна ситуация по време на цикъла на повишение на лихвите (като много от тях могат дори да спрат да съществуват).

Залагане на канадския долар

Традиционно канадската валута се движи в унисон с цената на петрола поради това, че петролният сектор съставлява значителна част от икономиката на Канада. И тук инвеститорите трябва да имат предвид, че търговията с валута (особено на маржин) е особено рискова и може да доведе до сериозни финансови загуби.

Покупка на други активи, обвързани до голяма степен с цената на петрола

Има и много други активи, които косвено са обвързани с цената на петрола. Например рублата, или руски акции. Руската икономика до голяма степен е обвързана с петрола и в тази насока може да се очаква поскъпване при трайно повишение в цената на суровината. Същото важи като цяло за руския фондов пазар и водещите индекси, както и за други фондови пазари, като например този на Саудитска Арабия.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg