Как можете да съчетаете инвестициите в злато, облигации и акции

2490
Как можете да съчетаете инвестициите в злато, облигации и акции

Златото бе един от най-добре представящите се активи на първото тримесечие, като за периода регистрира рекордно в историята си повишение от 16%. Това кара все повече анализатори да поглеждат към благородния метал.

Каква всъщност е целта в инвестирането? Да регистрирате максимална доходност при минимален риск.

За постигането на това можете да използвате система, която комбинира инвестициите в акции, облигации и злато, която според анализатора Меб Фабер от Ned Davis Research е изключително проста.

Тези три инструмента имат своята специфика и логика в представянето си, като помагат на инвеститорите да диверсифицират портфейлите си.

Като цяло инвеститорите знаят, че златото е актив с противоречиви резултати и за това до голяма степен го избягват. За разлика от хората, то е непродуктивен актив и затова до голяма степен изостава зад акциите и облигациите по възвръщаемост в дългосрочен план.

За последните двадесет години облигациите и акциите са донесли доходност от четири пъти за инвеститорите, докато златото се е повишило близо три пъти. Тоест може да се каже, че златото е големият губещ.

Съчетаването на трите актива обаче – злато, индекси и облигации, е можело да инициира много по-добра доходност при много по-малък риск за посочения период при следването на една много проста система.

А тя е ... инвестиране в тези от трите активи, които са във възходящ тренд. Като възходящ тренд Меб определя ситуацията, при която тримесечната пълзяща средна величина е над десетмесечната такава.

Така за инвеститорите има четири възможности. Да инвестират 100% в един от трите активи, да инвестират по една трета във всеки от тях, да инвестират по 50% от портфейла си в два актива или да нямат инвестиции.

Следването на тази стратегия би донесла нарастване на активите осем пъти, при това със значително по-малък риск (като под риск се разбира максималният спад на системата от връх до дъно).

При инвестициите само в акции инвеститорите биха регистрирали максимален спад в инвестицията си от 50% в даден момент. При златото загубата е била две трети от средствата. При тази система обаче максималната загуба е била в размер на 21%.

Меб систематизира системата по много прост начин: „Купувате акции, облигации или злато, само когато са във възходящ тренд“.

На база тестването на тази система за периода 1971-2015 година тя е донесла средна годишна възвръщаемост от 13.1%, на фона на 9.9% за акциите, които са били най-добрият актив през този период. 

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg