Как се отрази спадът на индексите върху новите компании на БФБ?

1192
Как се отрази спадът на индексите върху новите компании на БФБ?

През изминалата година станахме свидетели на много рекорди, поставени на Българска Фондова Борса. Като се почне от рекордни стойности и се стигне до рекордно висок интерес към първичното публично предлагане, а именно на Трейс Груп Холд.

Тази година се очаква да е не по-малко интересна за инвеститорите у нас, макар и в негативен, до този момент, аспект. Индексите отбелязаха рекордно дълго понижение, което стартира към края на миналата година и продължава вече близо пет месеца.

Днес индексите се понижиха до нови най-ниски стойности от над една година насам, като индикаторът на "сините чипове" SOFIX се понижи моментно до най-ниската си стойност от 16 месеца насам. Масирани покупки обаче впоследствие успяха да го върнат отново на положителна територия.

Какво става в сегмента на така наречените първични и вторични публични предлагания, които бяха "хитът" на изминалата година, а инвеститорите само чакаха излизането на нова емисия, за да участват в нея?!

Подобно на целия пазар, силно охлаждане се наблюдава и на този сегмент. Станахме свидетели на няколко неуспешни пласирания на акции през тази година, както и на отлагането вече на няколко първични публични предлагания поради негативната обстановка.

Честа практика стана и компаниите да дебютират слабо и впоследствие да се понижават значително под цената си от първичното публично предлагане. Тоест, времето на лесно набиране на капитал от компаниите, може да се каже, че приключи.

Така например, на проведеното първично публично предлагане на Меком бяха пласирани едва 24.4% от предварително заявеното количество.

Само 8.44% от планираните акции пък успяха да пласират на проведени аукцион от русенското дружество Спарки АД при цена от 45.70 лв. за акция.

При цена от около 7 лева, или значително под тази от 9.04 лв. за брой, се търгуват и книжата на Агрия Груп Холдинг, стартирали своята търговия съвсем скоро.

Перлата в короната обаче, като пример за понижение в цената на първично публично предлагане, е именно това, привлякло най-голям интерес през изминалата година - Трейс Груп Холд. На фона на подадените заявки за над 32 млрд. лева, или над 60% от БВП на страната ни, предложените акции от дружеството бяха презаписани 1480 пъти.

Акциите на компанията стартираха при цени над 270 лв. за брой, като впоследствие отбелязаха най-висока стойност от над 300 лева за брой. За сравнение, към момента книжата на дружеството се търгуват на нива, близки до цената от първичното си публично предлагане - 110.50 лева за брой.

И макар тези, купили си ги от първичното публично предлагане, все още да не са на загуба, то тези, купували малко след излизането им на борсата, определено може да се каже, че са натрупали значителен отрицателен финансов резултат.

Представянето при цените на акциите на някои от новите компании, излезли на борсата, е отбелязано в следната таблица:

КомпанияЦена на IPOНастояща цена% ПромянаМаксимална цена% Промяна от макс
Енемона16,817,091,73%20,76-23,57%
Билборд7,38,415,07%9,35-28,08%
Софарма трейдинг54,62-7,60%5,04-0,80%
Агрия Груп Холдинг9,046,05-33,08%8,17
ЦБА АМ3,73,08-16,76%4-8,11%
Спарки АД45,745,42-0,61%60,44-32,25%
Средно

-6,87%


Данните са на Profit.bg

В заключение можем да кажем, че статистиката не изглежда чак толкова лоша за участвалите в първичните и вторичните публични предлагания, на фона на всеобщото представяне на индексите ни.

Средното понижение на представените компании е 6.9%, като спад към момента от представените шест компании спрямо цената им на публично предлагане е отбелязан при четири от тях, а най-големият е в размер на 33% и е при Агрия Груп Холдинг.

При две компании е отбелязано повишение, а най-голямо при книжата на Билборд в размер на 15.1%. При тази компания е отбелязано и най-големият спад спрямо най-високата й сделка в кратката история на търговия, в размер на 28.1%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg