Как се прави двуцифрена доходност

1783
Как се прави двуцифрена доходност

Два от фондовете на Карол Капитал Мениджмънт - Aдванс IPO Фонд и Адванс Източна Европа завършиха 2010 г., заемайки първите две места по доходност сред взаимните схеми в България.

Адванс IPO Фонд и Адванс Източна Европа са и единствените фондове в България с двуцифрена доходност, съответно 23.85 % и 20.48%, което представлява значителна разлика от средната постигната доходност.

Според данните на БАУД средната доходност за всички фондове в България през 2010 г. е 0.77%.


Фондовете в акции са със средна доходност - 0.81 %, облигационните са на +4.6%, смесените -2.28 % и паричен пазар +6.43 %.

В резултат на доброто представяне на два от фондовете на Карол Капитал Мениджмънт активите на дружеството се повишиха с 2.51 млн. лв. от началото на годината, като в момента дружеството управлява 22.26 млн. лв. и с три фонда е на шесто място по обем на управляваните активи сред дружествата в България.

Доброто представяне на вискорисковите фондове в акции на Управляващото дружество на Карол се дължи на добре фокусираната инвестиционна стратегия и силното представяне на пазарите от Централна и Източна Европа.

Още в началото на 2010 г. прогнозата на дружеството беше, че пазарите от региона на ЦИЕ ще бъдат сред най-добре представящите се. С най-силен ръст за 2010 г. е украинският пазар, който поскъпна със 70.20%, което го прави и един от най-силно представилите се пазари в света.

Руският пазар постигна доходност от 23.21%. Нагоре беше движението и при турският пазар, който поскъпна с близо 25% за годината, както и при полския с ръст от 15%.

През годината се наблюдаваше активизиране на сегмента на първични публични предлагания - най-осезаемо в най-активния за региона IPO център - Полша, където бяха проведени няколко много успешни листвания на големи компании като част от програмата на правителството за запълване на бюджетния дефицит чрез продажба на държавни активи.

„Освен силният ръст на някои от пазарите в региона, фактор за добрите резултати на фондовете на Карол е и следваната инвестиционна стратегия", смята Александър Николов, портфолио мениджър на Адванс Източна Европа.

„Ние използваме вътрешно разработен подход за инвестиране, при който акциите, които се избират преминават през три теста - за ликвидност, за тренд на акциите на борсата и фундаментални характеристики на компаниите. Дисциплинираното следване на този подход доведе до това доходността на фондовете на Карол Капитал Мениджмънт да бъде повече от 3 пъти по-висока от тази на останалите български взаимни фондове, които също инвестират на пазарите в Източна Европа."

Карол Капитал Мениджмънт очаква силно представяне на развиващите се пазари от Източна Европа и през 2011 г.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

^O^
# 0
18:01 | 10 January 2011
Оооо, вероятно такава информация се дава на интересуващите потенциални клиенти. Коментарът в тоя му вид, не носи никаква полза.. :) Защото най-малкото не става ясно кое точно претендира за очевидно престижната титла "глупости". По-интересното е защо има такава брутална разлика в представянията на фондовете на Карол и тези на другите asset-managers в България. Още по-интересно е това за тези, които инвестират в същите пазари.
70 % възвращаемост и уволнение на всички маникюристи в профит бг
# 1
18:01 | 10 January 2011
Ако бяхте дали реално портфолио с 10--100 000 лева в реалният свят на Карол с таксите и комисионните за влизане,менаджмент и изход всичко в числа и данни заедно с минала и настояща 5-10годишна производителности от датата на създаване на карол тогава просто можеше да си спестите да пишете всички глупости по горе
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg