Каква доходност е донесъл SOFIX от създаването си?

2660
Каква доходност е донесъл SOFIX от създаването си?

Както казва гениалният Уорън Бъфет: инвестиционният ви хоризонт трябва да е “вечност“. Ето защо периоди на корекции не бива да ви обезкуражават. Дори напротив.

Въз основа на посочения инвестиционен хоризонт, корекциите са само „миг във вечността“ и трябва да се използват разумно от инвеститорите с поглед към бъдещето.

Паниката е последното, от което имате нужда. Тя води до това да продавате в най-неподходящия момент, когато е трябвало да купувате и да купувате в моменти на формиране на пазарни пикове (поради паническия страх да не изпуснете по-нататъшен ръст).

Последният пример за това е цената на петрола. Когато суровината се търгуваше под 30 долара и всички говореха как ще видим нива от 20 долара, инвеститорите страняха от нея, а институционалните инвеститори бяха нетен продавач.

Само три месеца по-късно обаче ценната суровина е вече над 40 долара за барел, което е повишение от 50% от дъното й в началото на годината..

Каква е ситуацията на родния капиталов пазар?

Индексът на сините чипове SOFIX е във фаза на корекция през последните две години - от средата на април 2014 година. Това е най-дългият му период на корекция, като за него показателят е загубил 30.7% от стойността си.

В същото време индексът е само на няколко пункта от най-ниската си стойност от средата на май 2013 година.

Всичко това в среда, в която водещите щатски индекси се търгуват на 3-4% от историческите си рекорди.

Както обаче вече неведнъж сме посочвали, корекциите на индексите, включително и на SOFIX, са много добър момент за покупки, предвид на доброто представяне след това. Кога ще приключи настоящата корекция обаче едва ли може някой да каже с точност.

Какво е историческото представяне на индекса?

За да посочим колко е важен дългосрочният хоризонт на инвестирането, ще погледнем към представянето на SOFIX от неговото създаване до днес, или за последните петнадесет години и половина.

Стартирал при ниво от 100 пункта през втората половина на 2000 година, индексът е при нива от около 434 пункта към днешна дата.

А това прави годишна възвръщаемост от 9.33% (без да се отчитат дивидентите). За сравнение, годишната възвръщаемост на широкия щатски индекс S&P 500 е 6.8% за същия период.

Инвеститорите трябва да имат предвид, че инвестиция в нискоразходен индексен фонд, базиран на широкия индекс S&P 500, се сочи от специалисти като Уорън Бъфет и Джак Богъл като една от най-добрите инвестиции, които индивидуалните инвеститори могат да направят.

Казано по друг начин, инвестирани 1 000 лева при създаването на SOFIX са се превърнали към днешна дата в 3 985 лева (без отчитане на комисионите и дивидентите). Същата сума, инвестирана в нискоразходен фонд, базиран на широкия индекс, е в размер на 2 772 лева към днешна дата.

Дали SOFIX ще продължи с по-доброто си представяне спрямо широкия щатски индекс и в бъдеще обаче предстои да видим.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на БФБ.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Уорън Бъфет
# 0
16:04 | 19 April 2016
За сравнаваш Софикс в който има 15 компании с S&P който има 500 е доста некоректно
БФБ
# 1
11:04 | 19 April 2016
За мен е по-интересно каква доходност е донесъл SOFIX за последните 2 години...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас