Какви са таксите на взаимните фондове у нас?

1749
Какви са таксите на взаимните фондове у нас?

По данни на Комисията за финансов надзор, у нас има 32 управляващи дружества и над 70 договорни фонда. Катво вече оповестихме в края на предходния месец, активите на фондовете под управление са 683 млн. лв.

Но какви са таксите, които плаща всеки инвеститор – съответно при покупка, обратно изкупуване и управление?

Напоследък голяма част от фондовете прибегнаха до стратегия без такси при покупка, докато други не начисляват такива при обратно изкупуване. Таксата управление (определя се от средната годишна стойност на активите на дружеството) обаче варира от 0.3% до 5%, става ясно от проверка на Profit.bg.

Най-висока е тази такса при Стандарт инвестънт международен фонд, Актива Високодоходен и Сомони Прогрес (5%), докато при Стандарт Ивестмънт Високодоходен тя е 4.5%. Същата е таксата и при един от новите фондове – Загора Финакорп Балансиран Фонд, но в момента от дружеството не начисляват такава.

Средната такса управление в България е 2.5%, сочат още данните на Profit.bg, събрани със съдействието на самите друежства.

Под 1% е таксата в Елана Долар Фонд (0.3%), както и в Райфайзен (България) Фонд Паричен пазар, ОББ Платинум Облигации (0.75%) и Елана Фонд Паричен пазар (0.8%). С други думи, най-ниски такси се заплащат при фондвете, където можете да разчитате на най-ниска доходност.

По 1% ще платите в КД Облигации България, Сентинел – Рапид, Алфа Индекс Топ 20, ДСК Стандарт, БенчМарк Фонд 1 и Елана Еврофонд.

При договорните фондове на ЦКБ от 7 май влизат в сила промени, според които входната такса за ЦКБ Лидер и ЦКБ Актив отпада, а за ЦКБ Гарант остава 0.25 на сто. В същото време изходната такава за първите два е 0.50%, ЦКБ Гарант няма такава.

Без “оскъпяване” можете да инвестирате в Актива Балансиран, Елана Фонд Паричен Пазар, Ти Би Ай Съкровище, ОББ Балансиран Фонд, ОББ Премиум Акции, ОББ Платимум Облигации, Юг Маркет Максимум, Актива Високодоходен, Сентинел Рапид, както и в трите фонда на Стандарт Инвестънт (Балансиран, Високодоходен и Международен) и тези на Сомони.

Минимални (0.1%) пък са таксите в Инвест Класик, Елана Еврофонд, ДКС Стандарт и Елана Долар Фонд, докато най-високи, по 4%, са в Аврора Кепитъл Балансиран и Аврора Кепитъл – Global Commodity Fund. При БенчМарк Фонд 4 и 5 те са по 3 на сто.

Общо 24 от колективните схеми не Ви начисляват такса при обратно изкупуване, докато най-много ще заплатите в Аврора Кепитъл – Global Commodity Fund, Юг Маркет Максимум и Алфа Избрани акции, по 2%.

Разбира се, тук трябва да уточним, че разходите на вход и изход могат да зависят и от сумата на инвестицията, като при по-голяма инвестиция разходите Ви намаляват.

*Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупко/продажба на дялове

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg