Какво да очакваме на БФБ през юли?

1730
Какво да очакваме на БФБ през юли?

Какво да очакват инвеститорите на Българска фондова борса през месец юли? Вижте мненията на трима от пазарните участници:

Константин Абрашев, портфолио мениджър в БенчМарк Асет Мениджмънт

За първите шест месеца SOFIX губи около 12%, но тази загуба е напълно преодолима в рамките на годината. Не по-малко напрегнато беше положението и в началото на 2009, но в крайна сметка пазарът приключи годината с ръст.

Въпреки че в момента капиталовите пазари са изключително нервни, смятам, че за поредно тримесечие корпоративните резултати ще надхвърлят средните прогнози на анализаторите, което ще подейства успокоително на инвеститорите.

Тези настроения ще се прехвърлят и у нас, като вярвам, че юли ще донесе повече положителни емоции.

В случай, че не станем свидетели на някакви извънредни обстоятелства, нямам основани да смятам, че през тази година пазарът ще отчете спад.

Макар, че част от представителните компании на БФБ ще покажат не особено обнадеждаващи резултати, те остават силно подценени.

Имам предвид някои от финансовите институции и индустриални предприятия, които страдат от негативите на българската бизнес среда.

Владислав Панев, председател на СД на Статус Капитал

Този юли вероятно ще бъде типичен скучен летен месец. На фокус ще са акции, около които може да се очакват по-значими събития, като например Еврохолд, Холдинг Пътища, Химимпорт, ОЦК и техните дъщерни компании.

Движенията при тях ще бъдат и в двете посоки, като по-широките диапазони ще предполагат и по-голяма активност от страна на спекуланти. Равнището на основните индекси ще зависи от притока на нови инвеститори към пазара, а като цяло очаквам нетен отлив на средства от страна на българските институционални инвеститори.

Част от тях ще продължат да отделят повече внимание на чуждестранните пазари, а друга ще са концентрирани около определени позиции. Важно за пазара ще бъде и доколко успешна ще бъде новата емисия от акции на Експат Бета АДСИЦ.

Към края на месеца доминиращи ще бъдат шестмесечните отчети, като очакванията ми са за ръст на продажбите на индустриалните компании и по-слаби данни за холдинговите дружества, чиито бизнес е основно в страната.

Дамян Колев, брокер, Наба инвест

Настъпващият летен месец едва ли ще раздвижи инвеститорите на борсата у нас. По вероятно е да се запази лежерното настроение в участниците на пазара и отново да наблюдаваме слаба търговия, без особено изменение на индексите съпроводено с ниска ликвидност и епизодични договорени сделки с по-висок обем.

Липсата на „свежи пари" ще продължи да тегне не само на капиталовия пазар, но и в икономическия ни живот на страната като цяло.

Високата междуфирмена задлъжнялост и скъпият паричен ресурс задръстват икономическата активност и предприемчивост не само по пропуснати ползи от нереализирани проекти и по подобряване на конкурентоспособността, но и отписване на вземания от фирми изпаднали в неплатежоспособност, като не забравяме и тромавата процедура по несъстоятелност и възмездяване на кредиторите.

Другата негативна новина е поскъпването на природния газ и особено за онези публични компании, които го използват като суровина.

Това ще оскъпи производството им и съответно себестойността на продукцията, като не са изключени и фалити - спомняме си ефектите от началото на миналата година.

Инвеститорите ще следят под лупа всяка по тревожна новина за тези компании.

Доста от публичните компании в общите си събрания обявиха изплащането на дивидент с право при собственост по дефолт две седмици след ОС и при изтичането на крайния срок по тези позиции е възможно по-засилена търговия.

Същото е в сила и при акционерите на Каолин АД и инвеститорите, желаещи да придобият акции от дъщерното му дружество Соларпро Холдинг чрез замяна с право на собственост към 12 юли.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Станете наш почитател във Facebook

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Common Stocks
# 0
09:07 | 1 July 2010
Една от най-важните особености на фондовите пазари е тяхната непредсказуемост. Цените на акциите на дружествата нямат памет за изминалите изменения през предходните периоди. Поздравления за анализаторите на Профит.бг. Бих допълнил техните мнения с една чудесна българска поговорка, а именно: който го е страх от мечки, не ходи в гората. Тази поговорка би могла да се интерпретира за фондовия пазар по следния начин: който не разбира от ценни книжа, не купува акции при максималните стойности на борсовите индекси. След декапитализацията на фондовия пазар в страната в периода от 2007 до първото тримесечие на 2009 г. на българската фондова борса започна възходяща тенденция. Добрите участници на капиталовия пазар обикновено купуват акции когато техните цени са най-малки. Възможностите за печалби от инвестициите в акции са два. Единият е чрез капиталова печалба, а другия - чрез получаването на дивиденти. Участието на фондовия пазар няма нищо общо с играта на тото, на която я оприличават повечето акционери. Have a nice day to the team of Profit.bg.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg