Какво мисли Deutsche Boerse за БФБ?

3039
Какво мисли Deutsche Boerse за БФБ?

Съществува схващането, че когато човек гледа отстрани, понякога вижда нещата по-обективно. Външният поглед е склонен да улавя в много по-голяма степен детайлите в живота на едно чуждо за него общество, отколкото самото общество. В този случай, би могло дори да се допусне, че мнението на чуждия наблюдател е и безпристрастно.

Предвид всичко казано по-горе, попитахме представителите на три големи борсови оператори в Европа за мнението им относно Българска фондова борса.

Въпросите „Какви са силните страни на БФБ?", „Какви са слабите страни на БФБ?", „Какви са перспективите за развитие пред БФБ?" и „Какво ще препоръчате на новото ръководство на БФБ?" бяха изпратени на Deutsche Boerse, Wiener Boerse и на Warsaw Stock Exchange. Коментар на същите въпроси (без последния) направи и изпълнителният директор на БФБ Иван Такев.

Главните изпълнителни директори на Wiener Boerse и на Warsaw Stock Exchange се въздържаха от коментар. Отказът на Виена бе следният - „По принцип ние се въздържаме от оценки за компании, поради което не бихме искали да коментираме Вашите въпроси".

Тук на Вашето внимание ще предложим оценките на представителите на Deutsche Boerse и на Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ.

Deutsche Boerse

Кои са силните страни на Българска фондова борса?

БФБ се управлява ефективно от малък, но енергичен и квалифициран екип. С Xetra като търговска платформа, внедрена поетапано и в други държави от региона, пряк достъп до БФБ вече имат международни брокери и инвестиционни банки.

Кои са слабите страни на Българска фондова борса?

Българският пазар си остава местен с цялото ни уважение към търгуваните финансови инструменти и борсови членове. Сегашната инфраструктура на клиъринг и сетълмент не позволява на международни членове (емитенти и инвеститори - бел. авт.) да се свържат от разстояние.

Какви са перспективите пред Българска фондова борса?

Постепенното отслабване на влиянието на финансовата криза и повторното задействане на приватизационния процес в България биха помогнали на БФБ в усилията й да увеличи оборотите си. Ако това се случи, БФБ ще разполага със средства за по-нататъшното си развитие.

Какво бихте препоръчали на новото ръководство на Българска фондова борса?

Подобряването на клиъринг и сетълмент системата е от ключово значение за привличане на международен интерес (на емитенти и инвестори - бел. авт.). Присъствието на нови бизнес сфери (като енергетиката и пазара на деривати например), съчетани с участие в обединения, трябва също да бъдат обмислени при възможност и подходящи условия.

Иван Такев, изпълнителен директор на Българска фондова борса

Кои са силните страни на Българска фондова борса?

Работи гъвкаво въз основа на ясни и разбираеми правила. Oперира модерна и високоефективна платформа за търговия, с потенциален достъп от много чуждестранни участници.

Определена част от компаниите имат добро корпоративно управление, макар като цяло ситуацията да е обратната заради начина, по който те бяха листнати. С течение на времето борсата се доказа като най-ефективното и прозрачно средство за приватизация. Независимо от малкия си размер, БФБ е добре позната в международен план и с установени позиции.

Кои са съответно слабите страни на БФБ?

Малък и сравнително откъснат регионален пазар със слаба корелация спрямо основните фондови пазари, отразяващ малка по размер икономика.

Слаба представителност, независимо от големия брой листнати компании. Все още ниско ниво на корпоративно управление от страна на листнатите дружества, както и ниска инвеститорска култура.

Незавършена инфраструктурна реформа, ограничаваща навлизането на нови видове финансови инструменти.

Какви са перспективите за развитие на БФБ?

Амбициозно дефинирана програма за развитие, при реализация на която пазарът значително би подобрил ефективността си спрямо емитенти и инвеститори, предлагайки нови възможности и инструменти за търговия.

Доколкото и останалите пазари от региона са също сравнително малки, една от перспективите пред БФБ е постепенно да се наложи като регионален център за инвестиране.

Приватизацията на държавния дял и изборът на правилен стратегически инвеститор биха гарантирали, че пазарният оператор е в крак със световните тенденции, налагащи се по развитите пазари.

Станете наш почитател във Facebook

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg