Какво означава Химимпорт на 65 стотинки? (  6C4  )

2584
Какво означава Химимпорт на 65 стотинки?

Преструктурирането на Химимпот върви с пълна сила, както и цената на акциите на холдинга в посока надолу. Книжата на дружеството чупиха през изминалата седмица рекорд след рекрод по отношение на най-ниски в историята му стойности.

Близо до историческото си дъно се сключиха и първите сделки за седмицата с холдинга при нива от около 0.66 лева за брой.

Като причина за безпрецедентното поевтиняване на акциите на холдинга на този етап се смята евентуалното желание на голям акционер да излезе от позицията. А дали това е единствената причина за спада можем само да гадаем, а времето да покаже.

Едно обаче е сигурно – акциите на холдинга се търгуват при рекордно ниски нива, а представянето им е сред най-лошото от индекса на сините чипове.

За последния месец книжата на Химимпорт са загубили близо 20% от стойността си, като загубата им за последната година възлиза на 68.2%.

За сравнение, SOFIX, компонент на който е компанията, се е понижил с 1.1% за месец и с 9.8% за година.

Ако оставим настрана неефективността на пазара като причина за понижението (липсата на купувач, който да предложи адекватна цена за дела на акционера, желаещ излизане), то финансовите съотношения на дружеството изглеждат доста привлекателни.

Консолидираната печалба на Химимпорт се е понижила до 68.43 млн. лв. през първото полугодие на годината от 71.26 млн. лв. за същия период на предходната година.

Леко понижение регистрират приходите от дейността на дружеството, понижаващи се до 275.1 млн. лв. от 282.2 млн. лв. за сравнимия период на 2011 г., или понижение от 2.5%.

Разпределена на броя на акциите на холдинга, печалбата му възлиза на близо 30 стотинки на акция за първите шест месеца на годината.

Въз основа на печалбата му за последните дванадесет месеца, популярното съотношение цена-печалба възлиза на изключително привлекателните 0.7. За сравнение, средното за компаниите от индекса на сините чипове е 5.5.

Много е привлекателно и съотношението цена-счетоводна стойност на компанията. По принцип, според специалистите, подобно съотношение от 1 или по-малко се приема като признак за подцененост на една компания. На Химимпорт това съотношение е едва 0.21 при средно от 0.8 за компаниите от SOFIX.

Добре стои компанията и по отношение на коефициентите за възвращаемост. Възвращаемостта на собствения капитал е при ниво от малко над 9%, докато тази на активите е при ниво от около 6.5%.

При подобен род големи компании един от най-сериозните проблеми, свързани с финансовото им състояние и нормално съществуване, е тяхната задлъжнялост. И тук обаче нещата далеч не изглеждат толкова лоши със съотношение на общата задлъжнялост от малко над 1, или казано по друг начин, инвеститорите не бива да се притесняват на този етап за съществуването на холдинга.

Така можем да обобщим, че привлекателните финансови съотношения явно не са достатъчни да убедят инвеститорите, че покупката на акции на тези нива е добро решение.

Може би основна причини за липса на интерес от големи институционални инвеститори (пенсионните фондове) и основен проблем пред инвеститорите е липса на прозрачност и информация от страна на мениджмънта на компанията.

Всъщност, от там така и не дадоха обяснение на инвеститорите относно провежданото преструктуриране на компанията, каква е неговата цел и защо точно се прави.

Неяснотата относно причината за преструктуриране, освен че плаши институционалните инвеститори, създава предпоставки за опасения за користните цели на тези мерки.

Родните инвеститори са наплашени от подобни схеми на прехвърляне на активи (особено когато не е ясна целта им) и това определено не е в интерес на посоката на движение на цената на акциите.

Става въпрос основно за взетото решение за вливане на "Химимпорт груп" ЕАД в "Зърнени храни България"АД.

След приключване на процедурата по вливане в холдинговата структура на „Зърнени храни България” АД ще влязат мажоритарни участия в капитала на дружества с разнороден предмет на дейност като – „Проучване и добив на нефт и газ” АД, “Слънчеви лъчи Провадия” ЕАД, „Порт Балчик” АД, „Химимпорт фарма” АД, „Булхимтрейд” ООД, „Зърнени храни грейн” ЕООД и др.

Междувременно се наблюдава и негативна тенденция на влошаване на резултатите на някои от дружествата на холдинга през първото полугодие, голяма част от което може би е причинена от скъпата и сложна процедура по вливания и сливания.

А инвеститорите в дружеството могат да се надяват на няколко неща. На първо място - скорошно прехвърляне на пакета на акционера, желаещ да излезе, и влизане на нов голям институционален инвеститор, който да защитава миноритарните акционери.

На второ място - повишаване на прозрачността, свързана с преструктуриране, и даване на обяснение от страна на мениджмънта защо се осъществява то, както и мотивиране на полезността му за настоящите акционери на холдинга.

* Материалът не е препоръка за покупка/продажба на ценни книжа.

Химимпорт АД, 6C4 – профил и борсова статистика

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Доволен
# 0
21:09 | 24 September 2012
Браво!Страхотен коментар!Продължавайте в същия дух и за другите холдинги.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg