Какво ще се случи през април на БФБ-София?

2184
Какво ще се случи през април на БФБ-София?

Какво ще се случи през месец април на Българска фондова борса? Въпросът зададохме на Благовест Крачев, Даниел Димитров и Огнян Дечев. Вижте техните мнения:

Благовест Крачев, брокер, Карол

Месец Април със сигурност няма да започне обещаващо и вероятно тенденциите през март ще се запазят до някъде и през текушия. В общи линии търговията в момента е толкова зле, че трудно може да стане по-зле, така че въпросът е колко дълго ще продължи текущата апатия.

Възможно е някои събития да раздвижат търговията за известно време през април, но по-скоро съм скептичен, че през месеца ще се обърне тренда.

Антикризисните мерки на правителството може да внесат известна доза оптимизъм, но за съжаление това няма да е достатъчно. Аналогично и за финансовите отчети (в края на април ще излязат тримесечните, а сега се публикуват последните годишни отчети).

Изцяло нови събития са нужни за пазара, за да се забележи съществена промяна.

Даниел Димитров, портфолио мениджър, Реал Финанс Асет Мениджмънт

През последните седмици българската икономика попадна в епицентъра на икономическата криза. Растящият бюджетен дефицит и проблемите, които възникнаха в Гърция доведоха до значителен спад в активността на инвеститорите на фондовия ни пазар. Борсовите индекси приключиха месец март на червено.

През април борсовата търговия да продължи да се определя от посочените фактори. След продължителни спекулации вчера бе изнесен списък от мерки, чрез които правителството ще опита да се пребори с нарастващия бюджетен дефицит. Някои от тях ще се отразят директно на публичните дружества и борсата като цяло.

От една страна се предвижда изготвяне на график за изплащане на просрочени задължения на държавата. Същевременно се говори за разваляне на договори за 2 млрд. лв. сключени без обезпечение. Докато ефектът на първата мярка би бил положителен за някои публични компании, то втората може да окаже негативно влияние.

Продажбата на миноритарни остатъчни пакети през БФБ ще повиши интереса към борсата. Смятам, че това може да доведе и до повишаване на активността и при други позиции, защото до момента наблюдаваме една пълна липса на интерес, както от чуждестранни, така и от местни инвеститори.

Същевременно трябва да отчетем и благоприятното развитие на дълговата криза, пред която бе изправена Гърция. След срещата на върха на ЕС пазарите се успокоиха, което помогна страната да емитира заем при по-добри условия. Това допринесе за увеличаване на апетита към риск по целия свят и до позитивно приключване на тримесечието при повечето фондовите пазари.

Тон за търговията на международните пазари ще дадат и очакваните данни за безработицата в САЩ, които ще покажат до колко е стабилно възстановяването на най-голямата икономика в света.

Като цяло считам, че през април можем да наблюдаваме повишения при борсовите индекси, но е важно то да бъде съпроводено с нарастващ интерес и повишени обеми.

Огнян Дечев, брокер, Популярна каса-95

За да направим по-точна прогноза за движението на индексите за месец април е необходимо най-общ план да изброим и анализираме факторите, които най-много влияят върху капиталовия пазар в настоящият момент.

Сред положителните фактори можем да споменем факта, че българската икономика не беше засегната в такава голяма степен, както развитите икономики от икономическата криза и досега бюджетният дефицит на страната не е драстично голям, въпреки че промишленото производство рязко се сви.

Дори и бегъл обзор върху акциите, съставляващи водещите индекси показва, че те са до голяма степен подценени и трябва да наваксат изоставането си от сходните индекси и браншове в страните от източна Европа. Като трета положителна причина можем да посочим обещаните от правителството продажби на миноритарни дялове през БФБ, които за съжаление, все още никой не знае точно кои са и кога ще се продават.

Забелязва се тенденция за плавно намаляване на лихвите по депозити и кредити, което е първият предвестник на подобряваща се пазарна конюнктура.

Има и ред отрицателни фактори, които влияят негативно на растежа на борсовите индекси и възпират навлизането на чужди инвеститори:

-българското правителство едва сега набеляза антикризисни мерки, които в предстоящите месеци трябва да бъдат подкрепени от нормативната база и законодателството, а след това и стриктно да се прилагат.

-до голяма степен кризата в гръцката икономика хвърли сянка върху всички балкански страни и може да се очаква, че в близките няколко месеца ще възпира чуждите инвеститори.

-идващата информация от водещите български предприятия за нивото на производството и продажбите им, с малки изключения, поне за сега не е много оптимистично. Този факт се подкрепя и от готвеното емитиране на нови и привилегировани акции на сравнително ниски цени.

-пенсионните и инвестиционни фондове не дават ясни сигнали за близки намерения да инвестират на фондовата борса.

-дори да приемем, че корелацията между европейските и американски индекси и българските индекси ще се възстанови, то както е известно от икономическата теория, оживлението ще се почувства в един по-късен период от време, в зависимост от действията на правителството и икономическите субекти, но много вероятно е да има закъснение от най-малко между 6 и 12 месеца от водещите икономики.

В заключение може да се предположи, че е по-вероятно индексът SOFIX през месец април да консолидира нивата си като се движи в коридора между 400 и 450 пункта, което ще е позитивен знак за дългоочакваното и предстоящо поскъпване през следващите месеци.

Станете наш почитател във Facebook

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

КТИ Съединение АД
# 0
15:04 | 1 April 2010
Великолепен анализ за икономическото състояние на страната, както и за прогнозната борсова търговия през април на Огнян Дечев. Предстоящото поскъпване на акциите на публичните дружества, респективно на пресмятаните от тях борсови индекси, макар и с известно закъснение от световните борсови индекси, е показателно за ефективността на българския капиталов пазар, както и подтвърждение на факта, че България е част от световните капиталови пазари.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg