Какво ще се случи с кеша на „табаците"?

2189
Какво ще се случи с кеша на „табаците

Темата за приватизация на Булгартабак холдинг отново излезе на дневен ред. Нещо повече, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обяви през ноември, че наличният финансов ресурс на държавния холдинг няма да бъде приватизиран. Разпределянето на първите 40 млн. лв. за дивиденти на акционерите на компанията от печалбите му от минали години е вече факт.

В контекста на подобни събития от Profit.bg зададохме въпроса „Какво ще се случи с „кеша" на табаците?" на трима пазарни представители. Ето и техните коментари:

Даниел Димитров, портфолио мениджър на Реал Финанс Асет Мениджмънт

Новото правителство обяви намеренията си да приключи дълго проточилата се приватизация на Булгартабак холдинг. Пред обществото стои въпросът как ще постъпят управляващите със значителните средства, които холдингът и дъщерните му дружества съхраняват по депозитни и разплащателни сметки.

В консолидирания отчет за третото тримесечие размерът на финансовите средства за групата е около 200 млн. лв. На извънредно общо събрание бе гласувано 40 млн. от тези средства да бъдат раздадени като дивиденти от неразпределени печалби за предходни периоди.

Държавата е ограничена във възможностите си да „прибере" тези средства, поради публичния статут на холдинга. Възможно е в договорът за приватизация да се посочи клауза, цялата печалба за 2009 г. да бъде разпределена като дивидент, а държавата ще получи дял, съответстващ на нейния дял от капитала преди приватизацията. За мен този вариант е по-сложния и не мисля, че правителството ще прибегне до него.

Вторият вариант е по-изчистен от юридическа гледна точка. Той не обвързва купува с никакви ангажименти, но предлага дружеството на по-висока цена. Така и средствата ще бъдат получени веднага - в определения от договора срок.

Има и друг аспект на въпроса и той е политически. Почти всички пари от приватизация отиват в Сребърния фонд, който ги съхранява при БНБ. Парите от дивиденти отиват в държавния бюджет и така са на разположение на правителството. Това може да промени на пръв поглед лесния избор между двата посочени по-горе варианта.

Владислав Панев, председател на СД на Статус Капитал

Логично е голяма част от кеша и в дъщерните дружества да се влее в държавния бюджет чрез разпределяне на дивиденти, първо на холдинга, а впоследствие и на държавата.

Все пак трябва да се направят сметки, така че цигарените фабрики да останат с достатъчно средства за поддържане на нормалната им производствена и търговска дейност.

Но ако се върви към приватизация на сектора, няма смисъл да се приватизира и кеша в самите компании.

Развигор Христов, инвестиционен консултант на ПОД Бъдеще

В момента една от основните цели на правителството е да намали бюджетния дефицит. Все пак основният акционер в Булгартабак е държавата и не смятам, че изплащането на допълнителен дивидент би застрашило предприятие.

Новината е и положителна за малките акционери, които вече не разчитат особено на капиталови печалби от акциите си от дружеството и биха се зарадвали на повече дивидент.

Коментаритет имат аналитичен характер и не са препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Чичо
# 0
14:12 | 17 December 2009
Сладури "министърът на финансите, икономиката и туризма Трайчо Трайков", са двама, единият е Симеон Дянков
Потрес
# 1
14:12 | 17 December 2009
ТРАЙЧО НЕ Е "министърът на финансите, икономиката и туризма".
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg