Капиталовият пазар преживява очаквана криза, сочи анализ на ЦИР

1105
Капиталовият пазар преживява очаквана криза, сочи анализ на ЦИР

След като изминалата 2007 г. бе отчетена като най-успешната година за капиталовия пазар в страната, започналата в самия й край корекция се задълбочи през първото тримесечие на 2008 г. Това поставя под съмнение възможността през тази година да бъдат отбелязани нови годишни рекордни стойности както на индексите, така и на показателите за ликвидност, характеризиращи местния пазар. Това се казва в доклада на Центъра за икономическо развитие „Икономиката на България в началото на 2008 г.“

За първото тримесечие SOFIX спадна с около 30 на сто, което представлява и най-сериозния му спад от началото на изчислението му през 2000 година. Среднодневният оборот от 30 млн. лв. за 2007 г. слезе до 12 млн. лв.

Пазарната капитализация на борсата намаля до 22.8 млрд. лв., или измерена спрямо брутния вътрешен продукт на страната – до 40.41 на сто, въпреки че към края на миналата година това съотношение бе около 53 на сто. Много факти и обстоятелства могат да бъдат изтъкнати като конкретни причинители на местната криза, но истината вероятно е в тяхното комбинирано влияние.

На първо място, разразилата се световна финансова криза накара множество от чуждестранните инвеститори да затворят своите позиции в страната с цел недопускане на бъдещи загуби и покриване на вече реализирани такива навън. Това даде сигнали за продажба към много индивидуални инвеститори, като по този начин дори и с минимални изтъргувани обеми цените на борсата отбелязваха силен и последователен спад.

Ниските обеми, съпроводени с минималния спад на броя на сключените сделки, свидетелстваха именно за това – че в голяма степен корекцията се дължеше на действията на индивидуални инвеститори. Това пък за мнозина доведе до неадекватно оценяване на компаниите, дори и след публикуване на добри финансови резултати за 2007 г.

Настъпилата корекция представлява и доказателство за надценеността на много от местните компании, каквато дискусия се бе разгоряла активно в края на миналата година. В момента най-важно е да бъдат идентифицирани средствата, посредством които може да се ограничи рязкото задълбочаване на кризата и по-нататъшните спадове на борсата.

Това е възможността да се формира правилна преценка за възможностите за растеж и печалба на различните компании от страна на пазарните участници. На второ място е недопускането на сътресения във финансовата сфера по подбие на тези в САЩ и Западна Европа, макар да няма фундаментални предпоставки за възникването им.

На трето място това е възможност да се потърсят възможности за въвеждането на нови инструменти, най-вече сертификати и варианти върху други ценни книжа и активи на местния пазар. Тези инструменти представляват средство за повишаване на ликвидността, предоставят нови инвестиционни възможности спрямо непрофесионалните участници и могат да се търгуват, без да се променя съществуващата инфраструктура.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg