Карол: Парите се преместват към по-малките развиващи се пазари

1698
Карол: Парите се преместват към по-малките развиващи се пазари

Силните колебания в Европа (породени от дълговите проблеми на Гърция, Испания и Италия) доведоха до нестабилност на повечето фондови пазари и по света, коментираха експертите на ИП „Карол“.

През първите седем месеца наблюдавахме големи колебания, както на борсите в Западна Европа, така и при големите развиващи се пазари като Китай, Бразилия и Русия. В същото време някои по-малки пазари се представиха изключително силно, което е показател, че паричният поток се премества към тях.

Топ пазарите за първите седем месеца са Венецуела и Египет с доходност от 111.1% и 34.2%. Сред първите 20 пазара по доходност обаче откриваме още много от тези по-малки нови развиващи се пазари: като Филипините, Кения, Виетнам, Нигерия.

Голяма част от тези пазари привличат инвеститорите с много ниските си коефициенти цена/печалба (P/E), което кара инвеститорите да ги определят като подценени.

Някои от тези пазари, като например в Латинска Америка, Африка и Азия, вероятно ще се представят най-силно през следващите няколко години – именно заради подценените акции на тях.

Движението на паричните потоци през последните месеци показва желанието на инвеститорите да се позиционират дългосрочно именно в такива по-малки пазари.

Регионът на Източна Европа се представя смесено от началото на годината. Сред най-падналите пазари в световен мащаб са тези в Украйна и Гърция, но в същото време в този регион има и много пазари, които се представят много силно за същия период.

Водещ пазар е Турция с 25.3%, което го нарежда на трето място в света за първите седем месеца. Непосредствено след Турция е представянето на Естония с 22.0%. Сред първите 20 пазара в света по доходност от началото на годината е още Литва (с 16.1%).

Северната ни съседка Румъния започна годината много силно, след това отстъпи от завоюваните си позиции, но въпреки това е с прилична доходност от 8.2%.

Силното представяне на пазарите от Източна Европа доведе и до много добро представяне на фондовете на Карол Капитал Мениджмънт за този регион. Адванс IPO фонд е с 11.70% доходност от началото на годината, а Адванс Източна Европа е с 6.12%.

Друг фонд на компанията – Адванс Глобал Трендс е с 8.57% доходност. Фондът инвестира тактически, като променя портфейла си според това кои са най-силно представящите се пазари в света. Фондовете на Карол Капитал Мениджмънт са и сред най-добре представящите се договорни фонда в България през тази година.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg