ККМ: Пазарите от ИЕ, начело с България, са най-печеливши

1836
ККМ: Пазарите от ИЕ, начело с България, са най-печеливши

Случилото се на фондовите борси през март 2011 г. е в подкрепа на дългосрочната прогноза на анализаторите на Карол Капитал Мениджмънт за по-силно представяне на развиващите се пазари от Източна Европа спрямо развитите. Малките балкански пазари, начело с България, продължават да бъдат хитът на Европа, според месечният анализ на управляващото дружество, който предоставиха и на Profit.bg.

Тенденцията ще се запази и през месец април, смятат експертите.

Глобалните пазари


Март донесе големи колебания на глобалните пазари. Започналата низходяща корекция в края на февруари се задълбочи през първите две седмици на март. Както прогнозираха от Карол Капитал Мениджмънт преди месец, събитията в Либия не бяха причини за разпродажби, по-скоро спадът бе следствие на условията на свръхпокупка, които се бяха формирали след силното поскъпване от август 2010 г. до февруари 2011 година. След земетресението в Япония станахме свидетели и на по-масирани разпродажби, но през втората половина на март фондовите пазари бързо възстановиха голяма част от загубите.

За месеца американският индекс S&P 500 завърши на практика без промяна (-0.1%).

Пазарите от Централна и Източна Европа

Пазарите от Източна Европа се представиха много по-добре по време на тази низходяща корекция. Индексът MSCI EFM Europe+CIS (+2.50% за месеца) бе с по-добре представяне от S&P 500. Някои пазари от Източна Европа пък напълно възстановиха загубите си и в момента се търгуват на нови върхове за годината (Чехия, Полша, Румъния, Русия). Може би най-същественият факт обаче е свързан с волатилността на пазарите по време на низходящата корекция през февруари и март.

Обикновено развиващите се пазари от Източна Европа са много по-волатилни, но този път това не бе така (с изкл. на Турция и Украйна, нещо традиционно за тях).

„Според нас това е признак за пазарна сила и е предпоставка тези пазари да продължат да се представят по-добре от развитите такива и през следващите месеци на 2011година. В този смисъл, дори и низходящата корекция, започнала през февруари да продължи за индекса S&P 500 през следващите месеци, малко вероятно е тя да има трайно отражение върху развиващите се пазари от Източна Европа", смята Александър Николов, портфейлен мениджър в Карол Капитал Мениджмънт.

Добре се предстaвиха през март Хърватска и Русия, с ръстове от малко над 2% за основните борсови индекси. С най-слабо представяне бе Украйна (PFTS: -2.23%). Турция, отчете ръст от 5%, като така понижи загубата от началото на годината до 2.4%. Полският пазар се повиши с 3.6% за месеца, като така излезе на +2.7% от началото на годината.

Водещ пазар за тримесечието от началото на годината е българският (SOFIX:+22.93%), следван от Сърбия (+16.43%), Украйна (+12.73%) и Сърбия (+12.53%). С най-слабо представяне бяха борсите в Хърватска (+8.50%) и Русия (+7.44%), но както се вижда дори и тяхната доходност е сериозно положителна и е над доходността, регистрирана от американския фондов пазар (S&P 500 поскъпна с 5.4% от началото на годината). Така до този момент очакванията на Карол Капитал Мениджмънт, че по-малките пазари от Източна Европа ще се представят много силно през 2011 г. се оправдават.

България

След като SOFIX е водещият пазар в Източна Европа от началото на годината и след сериозните му ръстове през януари и февруари, през март българският пазар отстъпи с 1%, макар и затваряйки на 5% над най-ниската си точка за месеца. Продължава оживлението по отделни позиции, в края на тримесечието се наблюдаваше и изкупуване при някои акции с голямо тегло в портфейлите на институционални инвеститори.

Българската икономика се съвзема също постепенно от кризата - износът на страната бележи рекорден ръст от 72% в началото на годината, преките чуждестранни инвестиции се увеличават с над 80% на годишна база, а текущата сметка отново е с излишък. Най-слабо се представя пазарът на труда - заемаме първо място в ЕС по скок на безработицата до ниво от 11.6%. Заплаха за икономическото възстановяване е и покачващата се през последните месеци инфлация.

Първични публични предлагания

Наблюдава се силно активизиране на IPO сегмента в Централна и Източна Европа в началото на 2011 година, което прави инвестициите в сектора много атрактивни. През втората половина на март се случи IPO-то на полската финансова компания Open Finance. Компанията е водещият финансов посредник в Полша, който се занимава с дистрибуция на продуктите на банки, застрахователи и асет мениджъри. При IPO-то бяха набрани над 100 млн. евро, а акциите ще започнат да се търгуват през април.

През следващите два месеца в региона са планирани няколко IPO-та, някои от които вече започнаха с роуд шоу сред чуждестранни инвеститори. През април е насрочено IPO-то на турския Global Ports Holding - компания, която държи концесиите върху няколко пристанища - 3 круизни (в Кушадасъ, Анталия и Бодрум) и едно търговско (в Анталия). Компанията възнамерява да разраства бизнеса си и чрез придобиване на контрол върху нови пристанища, включително извън Турция. Холдингът ще опита да набере около 200 млн. долара.

Също през този месец започва и IPO-то на украинската Industrial Milk Company - вертикално интегрирана селскостопанска украинска компания, занимаваща се с отглеждане на селскостопански култури, основно царевица, пшеница, слънчоглед, отглеждане на животни и производство на мляко, продажби на месо. Компанията ще опита да набере около 50 млн. долара, които ще бъдат насочени към увеличаване на обработваемата земя, закупуване на ново оборудване. Както още няколко украински компании, които реализираха IPO наскоро, Industrial Milk Company ще се листва на варшавската борса.

Водещата полска компания за изкупуване на лоши дългове - Kruk също ще реализира IPO през април. По-голямата част от клиентите й са банки, а сред останалите са телекомуникационни компании, компании за комунални услуги и други. Компанията присъства и на румънския пазар и е с най-голям пазарен дял там. Намеренията й са да навлезе и на други пазари от региона и да стане регионалния лидер в сегмента на изкупуване на лоши дългове.

През март стана ясно, че руска компания Russian Helicopters стартира роуд шоу в края на април, като целта ще е да се наберат около 500 млн. долара.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

1
# 0
11:04 | 6 April 2011
"През март стана ясно, че руска" Коя е Руска?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg