Класовете активи, които ще ви предпазят при пазарен срив

5211
Класовете активи, които ще ви предпазят при пазарен срив

Волатилността на световните фондови пазари се повиши значително в последните месеци. Специалистите прогнозират големите движения на индексите по света да продължат в светлината на очакваната среща на Фед и проблемите пред китайската икономика.

Какво да направят инвеститорите, които не са свикнали на подобни пазарни движения, или им предстои пенсиониране в близкото десетилетие и не могат да си позволят да рискуват спестените за старините си средства?

Вижте още: Четири активи приемани, като новите острови на спасението


Най-лошото, което може да се случи, е пазарен срив. Много е вероятно той да бъде преодолян през следващото десетилетие (което сме виждали при последните два краха), но това ще остави инвеститорите с нулева доходност за дълъг период от време.

Има някои класове активи, които като цяло се представят по-добре от останалите и от пазара в моменти на спад. Ето и някои от тях, към които предпазливите инвеститори могат да се насочат:

Инвеститорите трябва да имат предвид, че почти всички инвестиционни класове активи и отрасли се представят зле по време на пазарни сривове, така че диверсификацията едва ли ще ги спаси.

Така например по време на финансовата криза между 2007-2009 година, международните акции са се понижили с 61%, на фона на спада в широкия индекс S&P 500 от 57%.

Акциите на десетте процента от най-големите световни компании (по пазарна капитализация) са загубили 51% от стойността си, а 10-те процента от компаниите с най-ниско съотношение цена-счетоводна стойност са поевтинели средно с 51%.

Щатските държавни облигации са класът активи, който се е представял най-добре по време на исторически сривове, според данни на Morningstar. Те са носили положителна за инвеститорите доходност по време на всички, с изключение на един, от „мечите пазари“ от 1929 година насам.

В случая, когато са донесли отрицателна доходност, тя е била в границите на едва 1%.

Инвеститорите обаче трябва да имат едно наум, ако искат да залагат на облигациите, предвид на рекордно ниските в исторически план лихви в САЩ и неизменното им повишение в бъдеще, което ще доведе до спад в цените на облигациите.

Добре е да се спомене, че лихвите в САЩ са се повишавали в половината от „мечите цикли“ от 1929 година насам, като въпреки това облигациите са се представяли добре. Тези, които се опасяват от срив на пазара, най-лесно могат да се обърнат към „защитата на облигациите“ посредством индексни фондове като DoubleLine Total Return Bond (DLTNX) и Vanguard Short-Term Investment-Grade (VFSTX).

Фондът DoubleLine се определя като малко по-рисков от Vanguard, като средната експозиция на облигациите в него е 5.9 години спрямо 3.1 за Vanguard, според данни на Morningstar.

За сметка на това обаче DoubleLine се отличава с доходност от 3.6% за последните шест месеца и 0.72% разходна норма спрямо 1.8 за Vanguard при 0.2% разходна норма.

Суровините са другите активи, на които може до голяма степен да се разчита в моменти на лошо пазарно представяне. По време на мечите цикли през последните тридесет години индексът, следящ представянето на основните суровини S&P GSCI Index, е падал толкова, колкото се е и повишавал.

По време на последния мечи пазар индексът се понижи с 48%, или съпоставим със спада на широкия щатски индекс.

Същото важи и за златото, което се приема от някои пазарни участници като „остров на спасението“. Въпреки че поскъпна по време на последния крах на фондовите пазари по света, благородният метал също се е повишавал толкова често, колкото е и падал по време на мечи пазари.

Разбира се, 50% шанс за по-добро представяне в моменти на криза е значително по-добър от почти сигурни загуби от инвестиции в акции.

Сред най-популярните ориентирани към суровини индексни фондове, представящи се по-добре от пазара в последните 15 години, е фондът PowerShares DB Agriculture ETF. Той инвестира в 10 широко търгувани земеделски суровини.

Друг популярен фонд е индексният фонд, базиран на цената на златото - SPDR Gold Shares (GLD). Двата фонда са с разходни норми съответно от 0.85 и 0.4%.

Има и някои сектори и отрасли, които сами по себе си се приемат като „защитни“. Традиционно те се представят относително по-добре от пазара в моменти на кризи. Сред тях са например секторът на потребителските нециклични стоки, както и здравният сектор.

Най-лесна експозиция към тези сектори инвеститорите отново могат да придобият чрез базирани на тях индексни фондове, като например Consumer Staples Select Sector SPDR Fund и Health Care Select Sector SPDR Fund. И двата фонда се отличават с разходна норма от едва 0.15%.

Инвеститорите трябва да имат предвид, че традиционните „защитни класове активи“ си имат цена – а тя е, че обикновено не участват в ралитата на пазарите. Както всяка застраховка обаче, на инвестициите в тях трябва да се гледа не като на средство за „забогатяване“, а за предпазване от нежелани събития.

Българският бизнес

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Kumar
# 0
11:11 | 22 November 2015
Umm, are you really just giving this info out for nonhtig?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg