Кога SOFIX отново ще е на 1 950 пункта?

1362
Кога SOFIX отново ще е на 1 950 пункта?

В началото на годината бяхме свидетели на силни понижения на родните индекси, като в много медии излязоха коментари и отброявания за това, кога индексът на сините чипове SOFIX ще достигне нула пункта, ако продължи да пада с тези темпове. Разбира се, на всички бе ясно, че това няма как да се случи.

През последните шест месеца пък станахме свидетели на силно повишение. Промениха се тотално очакванията на инвеститори и специалисти, които сочеха, че не е логично изоставането в ръста на родните индекси на фона на силно повишение на останалите развиващи се и развити пазари.

Нека да споменем, че участвалите в анкетата на Profit.bg, правилно предположиха още преди около месец, че индексът на сините чипове най-вероятно ще достигне 500 пункта до края на септември. Такива очаквания бяха изказани 40.3% от анкетираните.

От дъното си на 24 февруари до момента, индексът на сините чипове е регистрирал повишение от значителните 91.8%, като основна част от този ръст е реализиран през последните три месеца.

Ако индексът продължи да расте с тези темпове (което, разбира се, е малко вероятно за подобен дълъг период), то върхът от 1950 пункта от четвърти октомври би следвало да бъде достигнат след около година и два месеца или към края на следващата година.

В случай, че темпът на повишение се запази, след още близо седем месеца, индексът ще е на същите нива от преди четири години, когато в следващата година удвои стойността си и регистрира едно от най-големите си повишения за подобен период.

Разбира се, развиването на подобен сценарий, както всички знаем, е в сферата на научната фантастика, защото едва ли бихме стигнали до подобни нива в такъв кратък срок, както и в настоящите условия на криза, излизането от която все още не се вижда.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява съвет за покупка или продажба на ценни книжа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Mozaka
# 0
17:09 | 17 September 2009
Абе, добра е, но не е базирана на сериозни данни (според думите на самия автор), а е някаква научна фантастика!
ао
# 1
16:09 | 17 September 2009
Много си е добра статията. Ръстовете на борсовите индекси през последните месеци са сравними с тези на другите регионални европейски фондови борси.
mozaka
# 2
12:09 | 17 September 2009
Ох, Теодоре, бълваш едни статии като за вестник Шок!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg